What did Jack do?

David Lynch 2020 Verenigde Staten 17 '
In een afgesloten treinstation ondervraagt een rechercheur een gekwelde aap die wordt verdacht van moord.
#KijkNu

Cast & crew

29.01.2020 Jan Sulmont

Dwergen en reuzen in een onwerkelijke arena, vreemde droomdialogen met een onbestemde gravitas, koffie en sigaretten, melancholisch dansje dabei: 'What did Jack do?' is vintage Lynch. Gerealiseerd in samenwerking met de Fondation Cartier pour l’art contemporain en daar in Parijs gereleaset na afloop van het weergaloze derde seizoen van 'Twin Peaks', kwam deze korte traktatie in januari 2020 op Netflix.

Mondiale topregisseurs onderlijnen hun drang naar experiment steeds vaker met korte films die ze niet per se in de filmzaal droppen. Jonathan Glazer bracht eind 2019 'The Fall' uit, met inspiratiebronnen als Goya en de zonen-Trump. Van Paul Thomas Anderson vind je 'Anima' op Netflix, gemaakt met en voor Thom Yorke. Wes Anderson vermomt zijn korte werk als commercials voor Hyundai, Sony, Prada of zelfs Stella Artois.

Die klasbakken in sfeerzetting worden nu gevolgd door de grootmeester. Lynch zet in 'What did Jack do?' onmiddellijk een onnavolgbare toon. Het zwart-witte kader heeft trillende, floue uithoeken. De twee protagonisten zien we als door een ronde lens. Zij zijn de petieterige aap Jack Cruz en een menig maal groter rechercheur, naar goede 'Twin Peaks'-traditie neergezet door de regisseur hemzelve. Jack praat dan weer door een bewust crappy deep fake mond, waarin je die van Lynch herkent. Zijn zijn personage(s) mystieke detectives of diepgravende psychiaters?

Hoe dan ook moet een moord worden onderzocht. Er zijn vele vragen, over de communistische partij bijvoorbeeld. Antwoorden zijn uiteraard te vinden in dromen, over rode konijnen en over de kip Tootatobon, die Jacks hart in overdrive stuurt. De zwarte blinkende knipperogen van de kleine aap staan in contrast met zijn warrige uitleg en vaak felle bek. Lynch countert met rookpluimen en raadsels. Tot de aap gaat croonen. Als een losgeslagen Rebekah Del Rio zingt hij uit volle miniborst een karamellenvers. Het is zowel hilarisch als ontroerend. Daarna komen er toch weer pistolen aan te pas!

N’importe quoi met een heerlijk gehalte je ne sais quoi: zelfs Lynch’ niemendalletjes betoveren.

'What did Jack do?' is te zien via Netflix.