Water and salt

Água e sal

Luisa Mello 2020 België 10 '
Tijdens de Braziliaanse presidentsverkiezingen van 2018 drijft een vrouw in water ver van huis. Een reis door het bewustzijn van iemand wiens land wordt bedreigd door een fascistische regering.

Cast & crew

Awards & selecties

  • International Film Festival Rotterdam 2020
  • Vienna Shorts 2020
  • Curta Cinema 2019
05.06.2020 Sarah Skoric

In de veilige omgeving van een dreampod — een soort afgesloten futuristische capsule gevuld met zout water waarin je drijvend ruimte- en tijdsbesef verliest — zoekt een jonge vrouw naar prikkelarme ontspanning.

Is die isolatie in het begin nog eng – en reageert de vrouw licht paniekerig – dan komt ze daarna tot harmonieuze ideeën; over hoe bijvoorbeeld ons lichaam procentueel evenveel zout bevat als zeewater en wij als mensen allemaal gelijk zijn wat betreft die ratio zout en water. We horen haar gedachtes in voice-over, de beelden en klanken die daarbij horen zijn intiem en sensorisch: licht golvend water, vingers die over het wateroppervlak glijden, ademhaling die versnelt en weer vertraagt, en een allesomvattend fel blauw.

Water and salt’ neemt de kijker mee op een drijvende tocht onder een blauwe lucht met witte wolken, terwijl een vliegtuig ver boven ons voorbij passeert. Allemaal ultra harmonieus… and then reality kicks in. De kalme water- en luchtbeelden maken plaats voor explosieve onderwatertaferelen. Een telefoongesprek tussen het hoofdpersonage, die voor haar masteropleiding in het buitenland verblijft, en haar moedre: “Hoe is het nu daar, in Brazilië?”- “Het is moeilijk”, antwoordt de mama, “we weten niet wat er gaat gebeuren.”

Haar essay is een reflectie op haar positie, haar emoties en de onzekere toekomst voor de Brazilianen.

DocNomads-student Luisa Mello schetst, vanuit haar afgesloten bubbel ver weg, een Brazilië dat in vuur staat door de aanstelling van de extreemrechtse president Bolsonaro. Fel blauw wordt troebel zwart. Net zoals de ontploffende diepzeekraters staat Brazilië op springen. “Ele Não! Ele Não! Not him! Not him!”: de radioberichten over een protest geleid door vrouwen (overigens de grootste vrouwendemonstratie ooit in Brazilië) tegen de misogyne Bolsonaro resoneren.

Met ‘Walter and salt’ brengt Mello een knappe maatschappijkritische, filosofische en experimentele documentaire die evenwijdig lijkt te lopen met de duale positie waarin ze zich lijkt te bevinden: fysiek ver verwijderd van de precaire situatie in haar thuisland maar mentaal overstuur door het presidentschap van Bolsonaro. Haar essay is een reflectie op haar positie, haar emoties en de onzekere toekomst voor de Brazilianen. De open vragen worden overgoten met een laag visuele poëzie. Wel geschikt voor gevoelige kijkers.