Tsjernobyl Hearts

Emilie Verhamme 2012 België 21 '
Jules en Adrien, 16 en 17 jaar, beslissen terug te keren naar het huis in Frankrijk waar ze als broer en zus opgroeiden en ondervinden hoe het heden hun verleden heeft weten in te halen.

Bio Regisseur

Awards & selecties

  • Film Fest Gent 2012
  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2012
15.10.2012 Jeroen Van Rossem

Michael Haneke gaf ons met 'Funny Games' een nachtmerrieachtig beeld van wat er kan gebeuren als twee jongeren met bedenkelijke intenties zich vriendelijk binnenwerken in je huis. Maar wat als die twee jongeren de oorspronkelijke bewoners van het huis zijn en de huidige bewoners aanzien als de indringers?

Regisseuse Emilie - 'Cockaigne' - Verhamme geeft zo een andere draai aan Haneke’s gegeven, en laat hierbij ook het gewelddadige en shockerend effect achterwege. De bedoelingen van Jules en haar broer lijken aanvankelijk immers goedbedoeld. Ze willen het huis nog eens bekijken, of net als hun vader eens in de tuin werken. Toch heerst er doorheen heel de film een unheimliche sfeer, die in de laatste scène haar volle expressie krijgt. Voor dit verhaal zagen we  twee logische eindes, maar helaas werd voor het meest abrupte gekozen.

Toch zorgt net dit einde voor een zeer ongemakkelijk gevoel bij de kijker, iets wat opgebouwd wordt door de gedragingen van de personages en de manier waarop de dialogen gebracht worden. Helaas vertonen deze dialogen soms weinig diepgang of creativiteit. Gelukkig wordt de film gekenmerkt door een knappe fotografie waardoor de film in zijn geheel toch een bevredigende ervaring oplevert.