Tout contre toi

Hold me tight

Leoluna Robert-Tourneur 2020 België 6 '
In het hart van een duister bos spelen twee silhouetten een extravagant en dierlijk liefdesspel. Maar de aantrekking tussen de twee brengt hen tegelijk in gevaar.

Cast & crew

Awards & selecties

  • SXSW 2021
  • Anima 2021
  • Annecy 2021
  • Shortscreen 2021
19.02.2021 Youness Iken

Midden de nachtelijke brousse speelt een katachtig koppel een sensueel kat-en-muisspel. ‘Tout contre toi’ van Leoluna Robert-Tourneur is een perfide en explosieve paringsdans.

Het duo cirkelt enkele keren rond elkaar, al dan niet als wurgende slangen, tot de rust wederkeert en een nieuwe akte begint. Yin en yang vormen letterlijk de leidraad, alleen staan die hier niet symbool voor een universele balans, maar daarentegen voor een haat-liefdeverhouding. Hun onschuldige poezenogen veranderen plots in wellustige tijgerogen. De titel, te vertalen als 'dicht tegen jou’ of net als ‘alles tegen jou’, vat het bitsige en dubbelzinnige van de romantische choreografie samen.

De fantasie van Robert-Tourneur is bijzonder wild en gewelddadig.

De animatiestijl doet sterk denken aan ‘On n’est pas près d’être des super-héros’ en ja hoor, Leoluna Robert-Tourneur blijkt verantwoordelijk voor de nachtelijke achtergronden van Lia Bertels’ animatiefilm. Daar dient haar fijnzinnig getekende natuur een braaf kinderverhaal, hier komt die woest naar voren als een alomvattend nachtelijk oerwoud. In dat donkere, sensationele decor schrikt Robert-Tourneur er niet van terug om de aders en geslachtsdelen van het koppel knal- of bloedrood te verven. Wanneer zijn vlijmscherpe vingers haar gloeiende vagina bereiken, volgt een overstroming van lichaamssappen. Moeder Natuur barst volledig los in een modern animatiejasje.

In de animatiewereld is er meestal geen gebrek aan inspiratie om sensuele lichamen te etaleren, maar de fantasie van Robert-Tourneur is bijzonder wild en gewelddadig. De soundtrack is daarbij essentieel. Die balanceert met diepe bassen en krakende violen tussen geilheid en onheil en bouwt de spanning op en af wanneer je het niet verwacht.

‘Tout contre toi’ krijgt daardoor momenten van rust, waarin de verhouding tussen de twee katachtigen in vraag wordt gesteld. Zijn ze elkaars speelbal of die van Moeder Natuur? Meer nog dan het pompeus afbeelden van een oerverlangen, is het de dubbelzinnige, petrarkische willekeur van het liefdesinstinct die deze amper zes minuten lange animatiefilm zo prikkelend maakt. Grappig toeval tenslotte, hoe de familienaam van de regisseur bijna dezelfde is als die van 'Cat People'-legende Jacques Tourneur.