Split-Up

Katja Jansen 2020 België 11 '
Na een pijnlijke breuk splitst het leven van een jong koppel zich in twee. Hij voelt een last van zijn schouders vallen en herneemt zijn leven als single, zij is in tranen en zoekt troost bij vriendinnen. In een discotheek komen hun levens toevallig weer samen.

Bio Regisseur

Awards & selecties

  • Kortfilmfestival Leuven 2020
10.12.2020 Matthias De Bondt

Een break-up is nooit leuk. Iedereen heeft er dan ook z’n eigen remedie voor. Katja Jansen vindt in ‘Split-Up’ een originele manier om dit thema in beeld te brengen. Van zodra Sarah en Tom besluiten om uit elkaar te gaan, splitst het beeld in twee. De film vertelt zo gelijktijdig twee verhalen, dat van de jongen (aan de rechterkant) en het meisje (aan de linkerkant). Dat beiden op een totaal andere manier met deze break-up omgaan, valt te verwachten.

Terwijl Tom geniet van teruggewonnen vrijheid, blijft Sarah eenzaam achter. Het contrast kan niet groter: nog geen dag later flirt Tom alweer met een nieuw meisje, ondanks Sarah’ pogingen om de relatie te redden. Toch blijkt, als puntje bij paaltje komt, Tom degene te zijn die onzeker is over de breuk. Helaas komt hij hier te laat achter, want Sarah heeft besloten om er voorgoed een punt achter te zetten.

De doorgetrokken split-screen is meer een visuele gimmick dan echt een nuttige verteltechniek. Hoewel zo’n schermopdeling haar nut al heeft bewezen (denk maar aan Brian De Palma’s vernuftige gebruik ervan) dient zo’n uitgesproken stijlfiguur vooral met mate te worden gebruikt, anders boet het aan kracht in. ‘Split-Up’ verliest daardoor snel alle originaliteit. Ook de personages zijn plat, het scenario voorspelbaar. Jansen kleurt netjes binnen de lijntjes, maar vertelt net daardoor niets nieuws.