Spek voor uw bek

Leander Hanssen 2016 België 17 '
Jurgen Vanderspek is een achttienjarige macho die houdt van auto's, fitness, energy drink en - vooral - seks. Hij verbergt echter het geheim dat hij nog maagd is.

Bio Regisseur

Cast & crew

Awards & selecties

  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2016

Tags

30.11.2016 Jannes Callens

Jurgen Vanderspek zit in het laatste jaar van de middelbare school. Hij is een gigantische macho die, geheel conform het cliché, houdt van opgezette auto's en zijn (al dan niet) gespierde lichaam. Hij verkondigt bovendien graag spectaculaire verhalen over zijn seksuele escapades. De met té veel details gelardeerde anekdotes blijken echter allemaal verzonnen, want de stoere macho is nog maagd. Wanneer het moment eindelijk aanbreekt en hij voor het eerst aan Venus mag offeren, heeft Jurgen meteen pech. Hij loopt chlamydia op en wil wraak nemen op zijn bedpartner, maar zijn geweten laat hem toch niet helemaal los.

Dat regisseur Leander Hanssen Jr. zijn verhaal weet te verkopen is eerder al gebleken. Hij werd vorig jaar tijdens het Internationaal Kortfilmfestival Leuven bekroond met de Pitch Award. Een jaar later is Hanssen aanwezig met het resultaat: een eigenzinnige en humoristische reflectie op de high school sex comedy.

De archetypische Amerikaanse high school comedy wordt van meet af aan in zijn onderbroek gezet door Hanssens casting. De irritante gewoonte om veel te oude acteurs de rol te laten spelen van 18-jarigen wordt in deze kortfilm succesvol geparodieerd. Een jongensachtige Jelle De Beule, die de hoofdrol voor zijn rekening neemt en oerdegelijk presteert, kan er nog net mee wegkomen, maar zijn klasgenoten hebben duidelijk te veel kalenderjaren meegemaakt.

Een ander genrekenmerk dat Hanssen heeft weerhouden voor zijn humoristische reflectie: seks. Uiteraard.  Een groot deel van de grappen zijn gebaseerd op het hoge testosterongehalte van de personages. Dat de moeder van Jurgen vertolkt wordt door de Vlaamse pornoactrice-op-leeftijd Babette Blue, vat het lef van Leander Hanssen netjes samen.

Deze kortfilm schuwt de controverse niet en is op zijn zachtst gezegd ongewoon te noemen. Hoewel enkele scènes blijk geven van krampachtig op zoek gaan naar de hilariteit, hebben Hanssen en co hun huiswerk goed gemaakt. Het genre van de high school comedy wordt in 'Spek voor uw bek' grondig gefileerd door humoristische uitvergroting en veralgemening.

'Spek voor uw bek' valt niet los te zien van het genre waarop het een bijwijlen hilarische reflectie biedt. Het geheel echter reduceren tot simpel hersenloos entertainment, zou Hanssens afstudeerproject dan weer te veel oneer aandoen. Enkele bedenkelijke acteerpresetaties worden in de eindafrekening gecompenseerd door het puike werk van cinematograaf Cedric Vankerckhoven en het algehele oog voor detail van de regisseur en zijn team.