play

Six Shooter

Martin McDonagh 2004 Ierland 27 '
Een dokter laat Donnelly weten dat zijn vrouw is overleden. Een trieste treinrit leidt tot een ontmoeting met een vreemde en psychotische jonge excentriekeling.
Oscarfilms

Bio Regisseur

Awards & selecties

  • Oscar Beste Live-Action Kortfilm (2006)
  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2006
05.09.2014 Pieter Uytterhoeven

Regisseur Martin McDonagh won al enkele prijzen voor zijn theaterwerk en met zijn debuut(kort)film was het van de eerste keer raak. 'Six Shooter' won de Oscar voor Beste Kortfilm en zo zie je maar: af en toe gaat het gouden beeldje ook eens écht naar de beste film.

Kracht zit ‘m in eenvoud. Het basisidee achter 'Six Shooter' is dan ook heel simpel: neem een kersverse weduwnaar, een echtpaar dat treurt om hun pas overleden kind en een weirdo met een vuile bek (die lijkt weggelopen uit 'Trainspotting'). Zet de boel samen in hetzelfde treinstel tijdens een lange saaie rit en observeer gewoon wat er gebeurt.

Totaal onvoorspelbare must-see met topcast.

Wat voor ongein McDonagh uit deze banale uitgangssituatie haalt, grenst aan het ongelofelijke: 'Six Shooter' is zonder twijfel - ondanks zijn korte lengte - de zwartste komedie van de laatste jaren. Het is eigenlijk indrukwekkend hoeveel heilige huisjes er hier op een klein halfuur met de grond worden gelijkgemaakt, teergevoelige kijkers zetten zich best al schrap voor “de koe die wind vangt”.

Meer vertellen zou crimineel zijn, want wat 'Six Shooter' nu net zo effectief (en leuk) maakt, is zijn volledige onvoorspelbaarheid.