play

Shadow Animals

Jerry Carlsson 2017 Zweden 22 '
Zweden heeft een traditie van dinner parties. Maak kennis met hoe het er in de praktijk aan toe gaat.

Awards & selecties

  • Special Jury Award Clermont-Ferrand International Short Film Festival 2018
  • Best Short Film Portland Dance Film Festival 2018
  • 70+ internationale selecties
30.04.2020 Youness Iken

Twee vaders en hun dochter Marall bellen aan voor een typisch Zweedse dinner party. De begroetingen gebeuren formeel, maar armen worden langdurig gestreeld en hoofden worden extra aangetikt. Snel wordt duidelijk dat we voor 20 minuten absurde cringe zijn vertrokken: de volwassenen wisselen van glazen, wachten secondenlang op een gezamenlijke proost en eindigen met dierlijke dansjes.

Om het schouwspel ernstig te houden, dringt een schaduw het huis binnen. Marall is de hele avond in de ban, maar de volwassenen zien hem niet, druk bezig met hun bizarre bijeenkomst. De schaduw komt meer vertellen wanneer Marall alleen is onder de dinertafel. De twee begroeten elkaar en starten een schaduwspel. Maralls imitaties waarschuwen voor hoe de volwassenen volstrekt blind zijn voor hun eigen schaduwspelletjes.

Op den duur merken ook de volwassenen dan toch iets op. De vrouw des huizes schiet de grimmige figuur neer, maar stelt iedereen gerust dat er geen vuiltje aan de lucht is. Hoe het voltallig gezelschap wordt belazerd, toont aan hoe we elkaar vaak kleinburgerlijk sussen en beliegen om toch maar niemand tegen de borst te stoten en bij de groep te kunnen horen. De volwassenen schamen zich niet voor hun uiterlijke gedragingen, maar wat er buiten het zicht gebeurt, houden ze liever voor zichzelf.

Jerry Carlsson's film treft z'n doel, al mocht het komische poppenspel misschien nog net een tikkeltje gekker en groter: de dansjes van de volwassenen zijn hilarisch in hun eenvoudigheid, maar blijven niet voldoende entertainen.

Wat opvalt is dat de hele bende zeer divers is. Een homokoppel, een meisje met rasta’s en een etnisch zwarte en Japanse volwassene die erbij lijken te zijn gegooid: schetst Carlsson geforceerd de ideale Zweedse samenleving, of voegt het toe aan de kritiek die hij erop wil geven?