Rode reus

Anne Verbeure 2021 België 11 '
De reus zit dag en nacht op een heuvel, ver verwijderd van zijn kleinere medemens.

Cast & crew

Awards & selecties

  • VAF Wildcard Animatie 2021
  • Film Fest Gent 2021
  • Kortfilmfestival Leuven 2021
  • JEF Festival 2022
  • CUT TO: GENT 2022
20.10.2021 Sarah Skoric

Met op het eerste zicht eenvoudige potloodlijnen en geschilderde kleurvlakken creëert Anne Verbeure met ‘Rode reus’ een gevoelig universum met centraal een naakte, eenzame reus. Die torent uit boven het aanpalende dorp en hoort alles, ongefilterd en bijna even luid: gedachten en mijmeringen van wie over een weggetje door het gras wandelt, opvliegende vogels, gesprekken van personen achter gesloten deuren. Dit alles volgt elkaar snel en fragmentarisch op, alsof de reus een afstandsbediening heeft en zapt van het ene huisje met de ene gedachtenstroom naar een andere dialoog in een ander huis.

Geen woord of beeld is te veel en je hoopt dat iedere minuut alsjeblieft nog niet de laatste is.

De gedachten van de dorpsbewoners zijn poëtisch en soms ook grappig: “Ze is weer weg” wordt gevolgd door “Ik moet nog naar de dokter voor dat bobbeltje”, en voorafgegaan door een één seconde durende piano intermezzo. Maar de reus, die iedereen wel ziet en hoort, wordt zelf niet gezien of gehoord wordt en lijkt niet gelukkig: “Ik vraag me soms af hoe het zou zijn om zichtbaar te zijn voor de hele wereld. En elke dag zouden de mensen zeggen: “Hallo mooie zon. Ik heb je gemist.” Zonder veel weg te geven: de reus wordt een rode reus, en de wereld is in shock.

Verbeure schept een poëtische en sensorische animatiefilm waarbij elke still een screenshot waard is. Geen woord of beeld is te veel en je hoopt dat iedere minuut alsjeblieft nog niet de laatste is. ‘Rode reus’ is eenvoudig (de tekeningen lijken soms zelfs kinderlijk, kijk maar naar de bomen) en zowel qua stijl als storytelling wonderlijk breekbaar. Heel, heel mooi. Meteen ook nuttig om nadien eens op te zoeken wat een rode reus exact is.

Bekijk hier een interview met Anne Verbeure.

'Rode reus' maakt deel uit van de 'keuze van Kortfilm.be' tijdens het JEF Festival en is online te zien van 19 februari t.e.m. 1 april. Een online festivalpas koop je hier.