Radio Felix

Lauranne Van den Heede 2020 België 15 '
Voor Felix, een jongen met autisme, is een eigen radioprogramma een manier om de wereld te begrijpen.
Voor de kids

Cast & crew

Awards & selecties

  • Kortfilmfestival Leuven 2020
  • JEF Jeugdfilmfestival 2020
  • Docville 2020
02.12.2020 Jannes Callens

In 2018 wierp Lauranne Van den Heede (‘Een redelijk leven’) een poëtische blik op de zoektocht van enkele jongeren naar een alternatieve levenswijze in haar RITCS-masterfilm ‘Those we become’. Met de Ketnetdocumentaire ‘Radio Felix’ trekt ze dat onderzoekend register verder open.

Met talent Jaan Stevens (‘Voor Eunice’) achter de camera schetst Van den Heede een authentiek portret van Felix, een twaalfjarige jongen met autisme die zijn weg zoekt binnen het reguliere onderwijs. Op school wordt hij dagelijks geconfronteerd met talloze prikkels en voor hem moeilijk te bevatten sociale conventies. Zijn emmer durft daardoor al eens over te lopen, maar gelukkig vindt de bolleboos een creatieve uitweg bij thuiskomst. Felix is namelijk expert in journalistiek en nieuwsuitzendingen. Hij maakt thuis zijn eigen radioprogramma — vandaar de titel — waarin hij allerhande gebeurtenissen en situaties uit z’n duim zuigt. De politieke wereld mag beide handjes kussen dat Felix’ programma niet effectief wordt uitgezonden, want hij legt hen ferm op de rooster. Ook de tenniswereld ontsnapt niet aan zijn ontboezemingen.

De vertrouwensband tussen Van den Heede en haar onderwerp is onzichtbaar, maar spat tegelijk van het scherm.

Felix interpreteert de wereld aan de hand van zelf gefabriceerde nieuwsberichten en blijft daarin trouw aan het journalistieke vakjargon. Het strafste is dat hij het fictieve nieuws lardeert met zijn dagelijkse persoonlijke ervaringen. Zo creëert hij een eigen referentiekader waarin zijn beslommeringen gekanaliseerd worden.

De voortdurende impulsen rondom irriteren hem bij momenten zichtbaar. Toch is de filmmaker erin geslaagd te verdwijnen, alsof de camera en Felix een onlosmakelijk geheel vormen — op zich is dat al een straffe prestatie. De vertrouwensband tussen Van den Heede en haar onderwerp is onzichtbaar, maar spat tegelijk van het scherm. Alles wordt in het werk gesteld om de focus te houden op de leefwereld van de jongen: identificatie troef. Stevens' camerawerk is sober en consequent, terwijl de geluidsband de overstimulatie versterkt die Felix ervaart. Dit is vakmanschap met groot respect voor het doelpubliek.

‘Radio Felix’ werd reeds vertoond op het JEF Jeugdfilmfestival, Docville en Ketnet, en dingt nu ook binnen de documentairecompetitie mee tijdens Kortfilmfestival Leuven. Voldoende visibiliteit dus voor de Ketnet-documentaires, zeer terecht voor deze bescheiden toch authentieke film.

Ket & Doc is een uniek samenwerkingsproject tussen Ketnet en het Vlaams Audiovisueel Fonds waarbij elk jaar vijf nieuwe kinderdocumentaires van Vlaamse bodem worden gemaakt. In hapklare brokjes van 15 minuten zien we een bijzonder stukje van de wereld door de ogen van een kind. Het doelpubliek zijn kinderen tussen de negen en twaalf jaar.