Prey

Laurence Verheijen 2015 België 3 '
Een confrontatie tussen het vermenselijkte dier en de 'gemachinaliseerde' mens.

Bio Regisseur

Cast & crew

Awards & selecties

  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2015
  • Best Animated Short Kisakes 2015

Tags

26.11.2015 Sofie Rycken

Jagen op dieren, of ze gewoon bekijken vanuit een jeep op safari: niet iedereen is er voor gewonnen, maar het zijn wel dagelijkse praktijken in onze wereld. Hoe anders voelen die dingen aan wanneer er geen antilope wordt aangevallen, maar een menselijke figuur?

In haar kortfilm kaart Laurence Verheijen de vraag aan waar we de lijn trekken tussen mens en dier. Waarom worden sommige dieren volop in een aparte, puur dierlijke categorie geplaatst en voelen we met andere diersoorten veel meer verwantschap? Zijn we zo zeker dat de mensheid boven de dierenwereld staat, en waar halen we dat idee? Waarom vinden we het normaal om dieren te doden, om ouders en kinderen uit elkaar te halen?

In 'Prey' zien we hoe een volwassen mens-dier een andere mens-dier doodt, om vervolgens te beseffen dat er ook nog een baby in het spel is. In plaats van de baby te doden of aan zijn lot over te laten, besluit het jagende dier voor het jong te zorgen. Maar dan duiken er andere jagers op, gezichtsloze stropers met geweren en machines. Een kort maar aangrijpend tafereel dat tot nadenken stemt.

Stilistisch bootste de regisseur traditionele technieken na: ze mikt op de wazige, groezelige sfeer die houtskool- en waterverftekeningen met zich meedragen. Van de warme gloed van de savanne glijdt de film af naar een kleurloze zwart-witwereld, waarin mededogen afwezig lijkt. Een kort maar krachtig afstudeerproject waarin de kracht van suggestie optimaal wordt benut.