Patient Zero

Lars Damoiseaux 2016 België 3 '
In een louche Poolse kliniek ligt een patiënt klaar voor een experimentele verjongingsoperatie. Wanneer ze wakker wordt, blijken er complicaties te zijn. Alles loopt totaal uit de hand en leidt tot wel heel bloeddorstige neveneffecten bij de op hol geslagen patiënt…

Bio Regisseur

Awards & selecties

  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2016

Tags

08.12.2016 Jeroen Van Rossem

De populariteit van zombies blijkt even hardnekkig te zijn als de ondode gedrochten zelf. Tegenwoordig beginnen ze zelfs meer en meer op te duiken in kortfilms. Kijk maar naar het Méliès d’Or winnende 'Dawn of the Deaf' of het Belgische 'Happy Birthday Mr. Zombie'. Ook vaste horrorwaarde Lars Damoiseaux ('Striker Bob', 'Chopper', 'Elevador') draagt zijn steentje bij.

De zombie-uitbraak gefilmd door de ogen van de eerst geïnfecteerde persoon: zo zou je Lars’ korte spielerei kunnen omschrijven. In slechts drie minuten slaagt hij erin complete chaos te veroorzaken in een ziekenhuis, mensen in straat te terroriseren en een kinderfeestje van een bloederige verrassing te voorzien. Wat de film zo leuk en opvallend maakt is dat Damoiseaux de first person point-of-view drie minuten lang doortrekt. Dat maakt dat je alles beleeft vanuit de ogen van de zombie, terwijl die vrolijk tekeer gaat.

Buiten een hele resem bloederige escapades, kent de film ook enkele hilarisch momenten; waaronder een spitsvondige variant op de verjaardagspiñata. Ondertussen slacht de zombie elke mogelijke passant af. Dat zijn veelal geen onbekenden binnen het huis van A Team Productions: door het beperkte budget stonden vooral familieleden, productie-assistenten en vrienden-aan-huis in voor de nodige figuratie. Zelfs Adil El Arbi passeert even de revue om zich gewillig te laten bijten.

Uiteindelijk heeft de film echter weinig te bieden. Het gaat vooral om de geestige gimmick. Doordat de film zo’n hyperkinetisch tempo aanvoert, in combinatie met schreeuwerige dubstepmuziek, krijg je soms wel de indruk dat je naar een trailer van een videogame zit te kijken, eerder dan naar een narratieve kortfilm.