play

Oma

Karolien Raeymaekers 2014 België 7 '
Een jong meisje probeert om te gaan met het nakende verlies van haar terminale oma.
Animatietoppers

Cast & crew

Awards & selecties

  • Publieksprijs Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2014

Tags

07.06.2015 Pauline Buelens

Afgelopen zomer stond de Belgische animatiefilm in volle internationale belangstelling. De reden? Karolien Raeymaekers’ eindwerk 'Oma' werd opgepikt door Cartoon Brew, goed voor meer dan een miljoen views wereldwijd. Iets wat we niet helemaal gewoon zijn. Of toch. Velen onder ons zullen Jonas Geirnaerts 'Flatlife' nog herinneren. Deze kortfilm wist in 2004 op het prestigieuze filmfestival van Cannes de Prijs van de Jury te veroveren. Waar 'Flatlife' schitterde in komedie, doet 'Oma' het gevoelsmatiger.

Voor haar eindwerk aan het Gentse KASK maakte Raeymaekers een kortfilm over haar overleden grootmoeder. Een onverwachte manier tot verwerken motiveerde haar om, zonder autobiografische bedoelingen, haar eigen nachtmerries om te zetten in een kortfilm. Geïnspireerd door de natuur, brengt deze animator haar hoofdpersonage van de ene surrealistische situatie naar de andere. De grootste moeilijkheid die Karolien Raeymaekers ondervond, was haar grootmoeder af te beelden als “de slechterik”. Want door kinderogen gezien is de dood iets angstaanjagend.

Raeymaekers’ tekenstijl doet meteen denken aan de Jip en Janneke-kinderboeken: zwart ingekleurde personages, met rondom hen een wereld via acrylverf en potloden, aangescherpt door Photoshop en 3D voor meer perspectief. 'Oma' slaagt erin om een moeilijk concept dat diep en emotioneel geworteld is in het menselijk bestaan op een herkenbare manier naar voor te brengen. Herkenbaar ondanks het feit dat rouwen steeds een uniek proces is. Maar het gevoel van onmacht is er steeds.

In haar interview met Cartoon Brew weigert Karolien Raemaekers van stapel te lopen met deze onverwachte, internationale aandacht. Ze stelt alleen te beginnen tekenen wanneer er zich een sterk verhaal aanbiedt. Wij hopen van harte dat dit moment er snel aankomt.