Nuru

Michael Palmaers 2011 België 11 '
De opportunistische directeur van een verlaten dierentuin draagt een dokter op om een aantal medische experimenten uit te voeren op een gorilla, één van de enige dieren die er nog is. Als het experiment goed uitdraait, kan de zoo opnieuw de grote attractie worden die het ooit was.

Bio Regisseur

Cast & crew

Awards & selecties

  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2011
  • Best Animation Film Palm Springs Shortsfest 2012
  • Clermont-Ferrand 2012
  • Rhode Island International Film Festival 2012
02.12.2011 Jeroen Van Rossem

De gorilla Nuru is het laatste dier in een verlaten Zoo van Antwerpen. Ze wordt nauwlettend in het oog gehouden door haar gedreven verzorgers, de directeur en een arts. Ze is immers zwanger en in de hoop de zoo weer te laten opleven, is het kind dat ze draagt genetisch gemanipuleerd. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de natuur zich zal keren tegen wie haar verstoort.

Michael Palmaers en productiestudio Walking the Dog bewijzen met 'Nuru' dat ook kleinschalige producties in staat zijn om geloofwaardige computeranimatie te vermengen met live-action beelden, in dit geval van een nachtelijke Zoo van Antwerpen. Hoewel nog steeds opvalt dat Nuru en de junglescènes met de computer gemaakt zijn, komt het beeld toch akelig dicht bij de realiteit. Door middel van kleurenfilters werd het onderscheid tussen de digitale beelden en de echte beelden geminimaliseerd. Ook de nachtelijke taferelen van de zoo ogen akelig en verontrustend.

Het is dan ook spijtig dat er niet meer aandacht ging naar het verhaal, want met een speelduur van amper elf minuten weet de film niet over de hele lijn te boeien. Al eindigt de film wel op een high note: de vingerwijzing naar het gevaar van de mens die god probeert te spelen, laat een sterke indruk na. Een visueel krachtige vertelling, die inhoudelijk niet volledig tot zijn recht komt.