Nuit chérie

Lia Bertels 2018 België 14 '
In het mythische Himalayagebergte geraken de dieren niet in hun winterslaap. Het is eeuwig donker en de verschrikkelijke sneeuwman brult dat het kraakt. Een magisch kortverhaal die op het Animafestival 2019 de prijs voor de beste Belgische kortfilm won.

Cast & crew

Awards & selecties

  • Annecy 2019
  • Anima 2019
  • Brussels Short Film Festival 2019
08.03.2019 Levi Verbauwhede

De nieuwste kortfilm van Lia Bertels vertelt het verhaal van enkele magische dieren in het Himalayagebergte die hun winterslaap niet kunnen vatten. Een reusachtige sneeuwman zorgt er namelijk voor eeuwige onrust. 

De film vangt aan met de droom van de beer; een man dwaalt door het hooggebergte. Net als die wil beginnen zingen, ontwaakt de beer. Zo gaat het al de hele winter, het lukt maar niet om in zijn winterslaap te geraken. Samen met zijn metgezel - een klein, wit aapje - wisselt hij gedachten uit over de stilte en de schoonheid van de winter. Af en toe wordt het vredige landschap opgeschrikt door een luide brul van de bevreesde Yeti. De ware aard van de verschrikkelijke sneeuwman wordt op een verrassende wijze onthuld, wanneer ze hem ontmoeten bij tantes nachtwinkel aan de overkant van het meer.

Nuit Chérie’ is als een droom op zich. De kleurrijke dieren en het nachtelijk blauwe landschap creëren een opmerkelijke sfeer op de hoogvlakten van het Tibetaans Plateau. Dit familieverhaal krijgt een menselijk kantje door de persoonlijke verhalen van de personages, die elk een reden hebben waardoor ze de winterslaap niet kunnen vatten.

Lia Bertels, die eerder ook met 'Youssouf le Souffleur' indruk maakte, kreeg op Anima de prijs voor de Beste Belgische Kortfilm. ‘Nuit Chérie’ werd ook geselecteerd voor het belangrijkste animatiefilmfestival van de wereld in Annecy.