play

Mr. Mare

Luca Tóth 2019 Hongarije 13 '
Een klein mannetje groeit uit een borsttumor. Hij probeert samen te leven met de man waaruit hij geboren is. En met een hond.
Animatietoppers #KijkNu

Cast & crew

Awards & selecties

  • Anima 2020
  • Anim'est 2019
  • Best Animation Odense 2019
  • Animatou 2019
  • Animafest Zagreb 2019
  • Go Short 2019
  • Best Hungarian Animation Friss Hús Budapest Short Film Festival
26.02.2020 Youness Iken

Een CT-scan onthult een klein ventje dat zich schuilhoudt in de tumor van een man. Het mannetje breekt zich los, en wordt zo deel van het gezin. Hij tracht zijn liefde te tonen voor zijn schepper, maar helaas blijven zijn pogingen onbeantwoord. ‘Mr. Mare’ is een charmante animatiefilm met een naturalistisch tintje en de vreemde symbiose tussen de man en het ventje als ruggengraat.

Luca Tóth heeft duidelijk plezier gehad in het tekenen van de voluptueuze figuren. Niet alleen de postuur van het mannetje — een ontzettend dikke buik met erg dunne beentjes onder — is prachtig, ook zijn gedragingen zijn dat: van trage verveelde cirkelbewegingen met zijn voeten tot een snelle pinguïn-achtige looppas. Het verschil in dimensies benut Tóth ook in de kadrage: het onoverkomelijke contrast in grootte is tegelijk tragisch en hilarisch. Wanneer het mannetje steeds tussen of op het lichaam van de man probeert te rusten, is het kader zo klein dat de man een landschap wordt: een slapend object dat het mannetje nooit liefde terug zal (kunnen) geven.

Die onbestemde liefde behoeft geen dialoog. Luca Tóth onthoudt zich van commentaar en laat de broeierige atmosfeer van de kamer voor zich spreken. Zo zorgen de fantastische kleuren — een mengsel van bruin, groen en karmijnrood — voor een warm, maar mysterieus spel tussen de personages. Ook het rijke sounddesign speelt hierop in: de dromerige muziek en het trage, vloeibare foleygeluid zorgen voor een onbestemde sfeer.

Alles wordt zo een zintuiglijke, introspectieve reis via de emotionele ontwikkeling van het mannetje. ‘Mr. Mare’ verkent een oneindig aantal facetten van liefde: voyeurisme, pesten, vriendschap, intimiteit, eenzaamheid en jaloezie komen in meer of mindere mate aan bod — alles op aandoenlijke en een zeer beheerste manier.