Monachopsis

Liesbet van Loon 2020 België 10 '
Een jonge vrouw kan moeilijk een band vormen met anderen. Ze voelt zich niet op haar plaats tussen de wazige schaduwen van mensen rond haar. Wanneer er eindelijk iemand tot haar doordringt, wil ze die nieuwe vriendin voor haar alleen te houden.

Cast & crew

Awards & selecties

  • Kortfilmfestival Leuven 2020
  • Anima 2021
04.02.2021 Carmen van Cauwenbergh

Monachopsis is de term voor het subtiele maar aanhoudende idee je niet op je plaats te voelen. Met deze verklaring sluit de gelijknamige animatiefilm van Liesbet Van Loon af. Het hoofdpersonage lijkt haar plek niet te vinden in deze wereld, noch met iemand connectie te maken.

Dit is goede kunst: met veel empathie en op een originele manier een moeilijk onder woorden te brengen mentale aandoening verbeelden.

Als in één lange psychedelische trip vloeien animatie en pelliculebeelden in elkaar over. Impressies van velden en bossen worden afgewisseld met geanimeerde beelden van het hoofdpersonage in haar leefwereld: de boekenwinkel waar ze werkt, het appartement waar ze woont en de stad waar ze uitgaat. Ze is ongelukkig en neemt alles waar als in een grote waas.

Af en toe, wanneer het haar toch lukt om een connectie te maken, neemt die waas af, en krijgt de wereld rondom haar alsnog vorm, zoals wanneer ze een andere jonge vrouw ontmoet. Maar net wanneer de dingen opnieuw betekenis krijgen, leidt haar enthousiasme tot verstikking.

Via een verrassende stijl weet Van Loon zo het gevoel van monachopsis tastbaar uit te drukken. Vorm en inhoud zijn soepel op elkaar afgestemd, zoals ook het contrastspel tussen de rustgevende natuur en de hectische stad. Hoewel de verklaring van de titel pas op het einde wordt vrijgegeven, is de boodschap al lang helder. Dit is goede kunst: met veel empathie en op een originele manier een moeilijk onder woorden te brengen mentale aandoening verbeelden.