L'Escale

Pieter De Cnudde 2020 België 14 '
Drie onbekenden kruisen elkaar in het tankstation L’Escale. Hun hoop en dromen worden in de war gestuurd door een zak met geld en een stylo.

Bio Regisseur

Awards & selecties

  • Kortfilmfestival Leuven 2020

Tags

25.03.2021 Tom Cuypers

L’Escale is de naam van een nogal versleten café aan een tankstation in het midden van de Vlaamse velden. Vier mensen kruisen er het pad: twee bankovervallers wachten op een nieuwe vluchtauto, een copywriter probeert zijn leven terug op de rails te krijgen, terwijl de doeleinden van een geheimzinnige vrouw onbekend blijven. Het knappe openingsshot maakt meteen duidelijk dat de wet van Murphy het verloop van deze film zal bepalen: wat kan mislopen, zal mislopen.

L’Escale’ vertelt over de verlokking van het groot geld, daar lijkt uiteindelijk iedereen aan kapot te gaan. Het maakt mensen tot bankovervallers, creëert geweld, en zet zelfs de braafste mensen in de juiste (of net foute) omstandigheden aan tot criminele feiten. De film rekent op een flinke dosis toeval om haar personages in de problemen te brengen, maar hun eigen keuzes leiden uiteindelijk tot hun ondergang. Iedereen betaalt een prijs.

Pieter De Cnudde last verschillende genres aan elkaar. De eerste scène komt recht uit een actiefilm, wat volgt is op en top tragikomedie. De tarantinesque brutaliteit in het toilethokje zorgt voor een thriller element. Wanneer alle foute keuzes en ironisch toeval samenkomen levert dat een climax op die door Guy Ritchie zou kunnen zijn geschreven. Meer dan louter simpel entertainment heeft de film echter niet te bieden.