Le Lion et le Singe

Benoit Feroumont 2017 België 7 '
De ongewone vriendschap tussen een mens en een leeuw.
Voor de kids

Bio Regisseur

Cast & crew

Awards & selecties

  • Magritte Beste Korte Animatiefilm 2017
  • Brussels Short Film Festival 2018
  • Anima 2018
04.02.2018 Jana Dejonghe

Benoît Feroumont is een vaste waarde in de Belgische teken- en animatiewereld. Met diploma’s in zowel illustratie als animatiefilm (deze laatste aan La Cambre), won hij tijdens zijn studententijd al nationale en internationale prijzen. Met zijn eerste professionele kortfilm ‘Bzz’ trok hij in 2000 naar Cannes en Annecy en won hij de Grand Prix op het Anima filmfestival in Brussel. Daarna ging het verder bergop: je kan zijn naam vinden op de credits van onder andere ‘Les Triplettes de Belleville’ (2003) en ‘Brendan et le secret de Kells’ (2009). Feroumont combineert strips en animatie al zijn hele leven.

De achtergrond van de regisseur-tekenaar is duidelijk te zien in ‘Le lion et le singe’, de kortfilm waarmee hij in 2018 opnieuw naar Anima trok, nadat hij er reeds een Magritte voor beste animatiekortfilm voor in de wacht sleepte. Een chagrijnige leeuw trekt door de savanne, een doorn in zijn poot weerhoudt hem ervan te gaan jagen. Wanneer hij een baby ontmoet die hem terug op de been helpt, bloeit er een mooie vriendschap tussen de twee.

Een no-nonsense kortfilm voor alle leeftijden.

De film voelt aan als een klassieke cartoon of een korte strip achteraan in de krant, naast het kruiswoordraadsel. Zwart afgelijnde figuren, simpele kleurenvlakken en een vrolijke, jazzy soundtrack geven het geheel een old-school gehalte dat een beetje doen denken aan de animatiereeksen op tv waar je vroeger naar keek. Van humor wordt soms gezegd dat ze de krachtigste manier is om een boodschap over te brengen, hier zorgt het alvast voor een vrolijk gevoel van begin tot eind.

Toch blijft het niet allemaal aan de oppervlakte drijven, gelukkig. Het gevaar van deze stijl is namelijk dat ze snel cliché wordt. Het einde komt abrupt en sijpelt pas door op het moment dat de credits reeds aan het spelen zijn. Kort en krachtig: een sketch in animatievorm.

Een simpele, afgewerkte no-nonsense kortfilm voor alle leeftijden, met een fijne clue over hoe we toch maar nooit ons lesje willen leren.