Jules & ik

Anne Ballon 2021 België 15 '
Roos heeft een zus die Jules heet en die vroeger haar broer was. Dat is soms raar, al zal ze dat nooit luidop zeggen. Thuis gaat er veel aandacht naar Jules en dat vindt Roos niet altijd prettig. Toch ziet ze dat het leven van Jules niet eenvoudig is en probeert ze een goede zus te zijn.
Voor de kids

Cast & crew

Awards & selecties

  • JEF Festival 2021
  • Docville 2021
24.02.2021 Sarah Skoric

Regisseur Anne Ballon zoomt in op haar zussen Roos en Jules. Is de eerste een meer introverte tiener die graag tekent, dan is Jules de extraverte zus die houdt van shoppen en nagels lakken. Dat botst soms, al probeert Roos een goede zus te zijn.

Vijftien minuten lang volgen en horen we Roos, en krijgen we meer inzicht in hoe zij haar emoties en de transitie van de enkele jaren oudere Jules ervaart. Jules was vroeger zogezegd haar broer, maar nu — en eigenlijk altijd al — haar zus. Er gaat in de familie veel aandacht naar Jules, waardoor Roos soms moet knokken om ook haar zegje te kunnen doen. Al is het altijd wel de liefde die overheerst.

“'Jules & ik' gaat over hoe gek, eenzaam en ook enorm verrijkend een familiale verandering kan zijn”, leest de synopsis. Het resultaat is een intieme familiedocumentaire, vooral gefilmd in huis, afgewisseld met oude VHS-beelden en met de voice-over van Roos die alles aan elkaar praat. Op een subtiele manier is er ook ruimte voor moeilijkere of meer beladen momenten, zoals wanneer de mama van Jules haar haar wil knippen.

Mooi hoe Ballon focust op en een platform biedt voor de gevoelens die bij Roos vrijkomen, zonder Jules daarbij uit het oog te verliezen. Dat is allesbehalve “cringe” (Roos' favoriete stopwoordje), maar net zeer urgent en relevant, niet in het minst voor de jonge doelgroep van deze film.

Ket & Doc is een uniek samenwerkingsproject tussen Ketnet en het Vlaams Audiovisueel Fonds waarbij elk jaar vijf nieuwe kinderdocumentaires van Vlaamse bodem worden gemaakt. In hapklare brokjes van 15 minuten zien we een bijzonder stukje van de wereld door de ogen van een kind. Het doelpubliek zijn kinderen tussen de negen en twaalf jaar.