Houses with Small Windows

Bülent Öztürk 2013 België 16 '
De tweeëntwintig-jarige Dilan betaalt met haar leven voor haar verboden liefde voor een jonge man uit een naburig dorp. Een krachtig portret van eerwraak in het landelijke Koerdische zuidoosten van Turkije.
Belgische klassiekers

Awards & selecties

  • Beste Europese Kortfilm Biennale Venetië 2013
  • Genomineerd voor European Film Award 2013
  • Ensor voor Beste Kortfilm 2014
  • Tampere Film Festival 2014
  • Minimalen Short Film Festival 2014
  • Oberhausen 2014
  • etc.
11.09.2013 Sarah Skoric

Met een dreigend geknerp van grind onder autobanden wordt een jong meisje uit een landelijke Koerdische streek in het zuidoosten van Turkije opgehaald door haar twee broers. “Je echtgenoot heeft je vergeven”, zo spreekt haar moeder haar nog toe. Of beter: maakt haar moeder haar nog wijs, want even later wordt het meisje tussen de velden geliquideerd door haar broers.

Een moord om de familie-eer te redden. Het is die kwestie die Bülent Öztürk onderzoekt met zijn kortfilm 'Houses with Small Windows'. Maar hij gaat verder daar waar het vaak stopt; want voor wat hoort wat, zo geldt in de gesloten gemeenschappen van Koerdisch-Turkije. Dus wordt er een willekeurig jong meisje uitgekozen, dat ter compensatie wordt geschonken aan de familie van de geliquideerde.

Minimalistisch en ingetogen.

Bülent Öztürk kaart een probleem aan waardoor jaarlijks naar schatting 5000 vrouwen omkomen. In vijftien minuten tijd rekent de Antwerpse filmmaker echter niet rechtstreeks af met deze zaak van eremoorden, veroordeelt geen enkele partij want “allen zitten ze vast binnen die traditie”. Maar in die beige/lemen setting van dorre berdorpen, probeert hij een situatie te schetsen en vragen op te werpen. Bülent, zelf uit die regio afkomstig, brengt met 'Houses with Small Windows' een niet-ver-van-zijn-bed verhaal. Nadat zijn eigen moeder hem vertelde dat zij als zesjarig meisje werd geruild ter compensatie van een eremoord, besloot hij er halsoverkop een kortfilm aan te wijden.

En dat alles in een minimalistisch en ingetogen concept: geen acteurs maar wel echte dorpsbewoners, geen achtergrondmuziek of lang uitgesponnen discussies. In plaats daarvan: veelzeggende blikken, vertwijfelde houdingen een diepe close-up van de rimpels van het stamhoofd wanneer het verdict valt. En slechts een paar essentiële zinnetjes. Zonder al te veel kennis van het onderwerp zal een kijker misschien even de draad kwijtspelen, maar het is in de laatste minuut, wanneer de klank het beeld overtreft, dat de essentie overkomt. En achterblijft, met de wrange smaak van een star en nutteloos ritueel.

'Houses with Small Windows' won de prijs voor Beste Europese Kortfilm op het Filmfestival van Venetië. Lees hier ons interview met de regisseur.