Hou het licht

Jorn Mampaey 2019 België 9 '
De bewaarder van een vuurtoren leeft een vredig leventje zonder veel zorgen. Tot hij op een dag een vreemd object per post krijgt. Het doet hem twijfelen aan de zin van zijn bestaan.

Cast & crew

Awards & selecties

  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2019
  • CUT TO: GENT 2020
06.08.2020 Carmen van Cauwenbergh

Voor sommige beroepen moet je uit het juiste hout gesneden zijn. Vuurtorenwachter is er één van. Helemaal alleen in een machtige toren aan de rand van de zee: je zou voor minder in een existentiële crisis vervallen. Zo vergaat het ook het hoofdpersonage in de animatiefilm ‘Hou het licht’. Hoe komt het toch dat wij mensen altijd zo hopeloos afglijden?

Elke dag ziet er hetzelfde uit: opstaan, tanden poetsen, ontbijtgranen eten, de vuurtoren aanzwengelen, televisie kijken en een beetje lezen. Niet dat hij last ondervindt van deze routine, integendeel: hij ziet er oprecht gelukkig uit, en blij met wat hij doet.

Tot hij plots vreemde objecten toegestuurd krijgt. Niet goed wetende wat het is, verdwijnen ze in een kast, waarna de dagelijkse activiteiten verdergaan. Wanneer echter steeds meer objecten blijven geleverd worden, slaat de verwarring toe. Van een perfect vrolijke setting rollen we in een licht surreële wereld waarin de waanzin de bovenhand neemt. De immer enthousiaste vuurtorenwachter stort zich uiteindelijk uit pure wanhoop in zee: een green screen.

Mooi opgebouwd en prachtig vormgegeven.

Niet de eerste hint dat deze wereld geconstrueerd is — het boek waarin hij ’s avonds leest bestaat uit lege bladzijden, de televisie enkel uit een namaaklampje, etc. Deze wereld is niet echt, wel een geanimeerde Truman Show. De menselijke hand van de animator grijpt nu zelfs letterlijk in, zodat een nieuw hoofdpersonage wordt geassembleerd. Het leven gaat opnieuw verder.

Jorn Mampaeys afstudeerfilm aan Sint-Lukas is mooi opgebouwd en prachtig vormgegeven, maar de onderliggende boodschap is minder duidelijk. Leidt eenzaamheid tot waanzin? Is iedereen vervangbaar? Is een mens niet gemaakt voor routine? Het fatale lot na het psychisch afglijden is allesbehalve eenduidig.

Laat dat geen belemmering zijn om van ‘Hou het licht’ te genieten. Het sympathieke hoofdfiguurtje bekoort en Mampaey weet een fabelachtige wereld te creëren die hij met geraffineerde details en spitsvondige aanpassingen bijna tien minuten lang boeiend houdt.