Hondsdagen

Janet van den Brand 2015 België 19 '
Drie jonge zusjes zijn alleen thuis tijdens een lange, warme dag. Ze gaan elk op hun eigen manier om met de plotselinge verdwijning van hun vader.

Bio Regisseur

Awards & selecties

  • Nederlands Film Festival 2015
  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2015
25.11.2015 Jana Dejonghe

Een broeierige zomerdag die culmineert in een spectaculair onweer. Een moeder en vader die één klok rond van de aardbol verdwijnen, drie zusjes die achterblijven. Veel stilte, veel natuurbeelden, een huilend Mariabeeld. Mysterie is de sfeer waarin Janet van den Brands ('Rosa, Zusje van Anna', 'Arthur's Bompa')  kortfilm 'Hondsdagen' baadt.

Waarvoor Barbara, Tamara en Clara’s vader op de vlucht is en hun moeder hem met de auto gaat zoeken wordt nooit duidelijk. Erg is dat niet: van den Brand richt haar aandacht op de drie meisjes die alleen achterblijven en hoe ze elk op hun eigen manier op de gebeurtenissen reageren. Door weinig uit te leggen plaatst de regisseuse de kijker op hetzelfde niveau als de drie protagonistes. Dat helpt om de groeiende spanning en ongerustheid over te brengen. Met de camera dicht op de meisjes en op details uit de natuur die hen omgeeft toont ze hun onwetendheid en machteloosheid.

Qua vorm is van den Brand niet bang om best abstract te werk te gaan en een klassiek drama te vermijden. De reeds genoemde beelden uit de natuur, in combinatie met zacht gefluister van vader en dochter en visuele details moeten volstaan voor de kijker om zich een idee te vormen van wat niet zozeer een plot is, maar eerder een thema. Verschillende motieven, zoals religie, natuur, eenzaamheid en conflict worden zo allemaal aan elkaar gelinkt.

Bij een tweede keer kijken kan er dus nog veel komen bovendrijven dat je de eerste keer over het hoofd gezien hebt, omdat het die eerste keer vooral zoeken is naar de grote lijnen van de film.