play

Halfweg

Jan De Kegel 2003 België 21 '
In deze straat met dubbelzinnige naam woont Leonard, een 85-jarige man die sinds het overlijden van zijn vrouw teruggetrokken in de kelder leeft.

Bio Regisseur

Cast & crew

05.09.2004 Sven De Schutter

Diverse realiteiten wisselen elkaar af in de geest van een eenzame bejaarde. Het verleden sluipt het heden binnen, en brengt herinneringen boven aan zijn overleden echtgenote. Het hoofd van de oude man dreigt over te lopen door al die verwarrende indrukken.

De loodzware stilte die als soundtrack fungeert, maakt het onbehagen voelbaar. Dit strak geregisseerde, nauwgezet in beeld gebrachte portret is ontdaan van realisme door zijn afgemeten en strikt gecomponeerde beeldvoering, maar tegelijk blijf je een Vlaamse opa zien die niet meer weet waar hij het heeft. Als weergave van een geestestoestand is dit dus een best geslaagde film, al lijkt De Kegel de touwtjes iets té stevig in handen te willen hebben. Hij weet inventief om te gaan met zijn film, weet bij momenten een heerlijk surrealisme aan te raken, maar een persoonlijke vertelstijl is nog niet zichtbaar. We misten wat gevoel bij deze verder meer dan prima kortfilm.