play

Graduation 97

Vypusk '97

Pavlo Ostrikov 2017 Oekraïne 19 '
Roman is een eenzame televisie-hersteller in een grauwe provinciestad. Voor het eerst sinds hun diploma-uitreiking keert Liuda, de ex van Roman, terug naar haar geboortestad. Na twintig jaar radiostilte wil Roman haar niet opnieuw uit het oog verliezen.

Bio Regisseur

Awards & selecties

  • Genomineerd voor European Film Award
  • Junior Jury Award (Locarno)
  • Golden Duke (Odessa)
  • Scythian Deer (Molodist)
  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2017
  • Tampere Int'l Short Film Festival 2018
  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2018
11.12.2017 Jan Sulmont

TV-hersteller Roman loopt door de Oekraïense vrieskou met televisieantennes op de rug. Het lijken wel vleugels, maar opstijgen uit zijn vervelend voortkabbelende leven blijkt geen optie. En de afstandsbedieningen die hij op de markt verpatst, verkopen voor geen meter.

Toch houdt Roman er de moed in – onze protagonist tovert geregeld een brede glimlach tevoorschijn vanonder zijn smalle walrussnor. En als je naar het leven lacht, lacht het blijkbaar terug. Romans childhood crush Ludya was jaren uit zijn zicht verdwenen, maar dan duikt zij plots op aan het marktkraam met voorverpakte fabriekscakes. Dit keer laat hij haar niet zomaar vertrekken.

Regisseur Ostrikov, eind de twintig met rechtendiploma, volgde in 2013 een opleiding scenarioschrijven aan de New York Film Academy en is ondertussen een bekende naam in de Oekraïense filmscène. Met deze 'Graduation 97' slaat hij een heel eigen toon aan. De film is evengoed een wrange komedie, maar anders dan bij Aki Kaurismäki of Roy Andersson druipt de levensmoeheid hier niet van gebelgde tronies.

Van bij de toevalsontmoeting excelleert het acteursduo in laconieke gezichten met lieve glimlachjes. We krijgen hun deadpan replieken te zien in grote close-ups. Tot de situatie escaleert. Kon moeilijk anders want zoals we weten uit The Shining, waarvan Roman een poster hangen heeft in zijn kleine appartement: all work and no play maakt saaie boys and girls.

De film versierde een nominatie voor de European Film Awards op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven. Wij duimen mee voor een verdiende award.