Flor de Mil Colores

Flower of a thousand colours

Karen Vázquez 2015 België 23 '
Een intimistisch portret van een moeder die probeert te overleven in een Boliviaans mijnkamp.

Bio Regisseur

Cast & crew

Awards & selecties

  • VAF Wildcard Documentaire 2015
  • Juryprijs Film Fest Gent 2015
  • Sundance Film Festival 2016
  • Karlovy Vary 2016
06.10.2015 Sarah Skoric

Gespot tussen de afstudeerwerken van KASK Gent: de beeldelijk strakke maar tegelijk ook wel intieme documentaire 'Flor de Mil Colores' van Karen Vázquez. Vázquez spendeerde enkele maanden bij de bevolking van een zich op bijna 5000 meter hoogte bevindend mijnkamp in Bolivië. Het landschap is er ruw, de werk- en leefomstandigheden (denk: vrouwonvriendelijk en met nogal wat alcoholverbruik) al even ruig, maar de 23 minuten aan film én het hoofdpersonage Emiliana zijn dat niet.

Vázquez: “We kenden niemand in het kamp. We klopten aan van deur tot deur om naar de verhalen van de vrouwen te luisteren. Zo leerden we Emiliana kennen, een warme vrouw die vecht voor haar kinderen. We besloten om vijf maanden in het mijnkamp te wonen en een portret van haar te maken. Die tijd is nodig, om echt - en voldoende dicht - bij je personage te komen.” Van op een afstand filmt Vázquez de fenomenale wolkenvelden tussen de bergen, de huizen in de verte, een volksfeest. Van dichtbij volgt ze Emiliana - de mijnen in. Jachtige beelden in een snelle reportage-documentaire vermijdt Vázquez.

'Flor de Mil Colores' lijkt bijna geënsceneerd, met lange shots in korrelige beelden en een mistig kleurenpalet. Het leven in de mijngemeenschap is armoedig, toch blijft Emiliana lachen. Wanneer ze haar kinderen wekt, vlees te drogen hangt, de nauwe bergpas volgt naar de mijnen of in de tunnels zoekt naar tin tussen de met geïmproviseerde explosieven vernielde stenen. En ze praat, over hoe ze met haar kinderen – weg van stad en alcoholverslaafde man – terug naar deze mijngemeenschap keerde, want “hier weet ik dat er werk is”.

Wat bitter is, vertaalt Vázquez niet naar iets zwartgalligs. Ze toont ook hoe Moederdag er wordt gevierd (kleurrijk), hoe er gedanst wordt. En wat nu, na het afstudeerwerk? “Ik zal documentaires als deze blijven maken”, verklapt de filmmaakster. “Terug in een kleine mijngemeenschap, maar dan met meer focus op het mysticisme en de tradities in het kamp.” 

'Flor de Mil Colores' werd geselecteerd voor de Studentencompetitie van Film Festival van  Gent 2015, waar het de Juryprijs won.

Dit artikel werd gepubliceerd in Filmmagie oktober 2015.