The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore

Brandon Oldenburg William Joyce 2011 Verenigde Staten 15 '
Een allegorie over de kracht van verhalen.
Oscarfilms

Cast & crew

Awards & selecties

  • Oscar 2012
04.03.2012 Sarah Skoric

Buster Keaton, 'The Wizard of Oz' en orkaan Katrina zijn de triggers die Brandon Oldenburg en William Joyce nodig hadden voor het uitwerken van deze sprookjesachtige animatie. 'The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore' kan je best klasseren als een ode aan boeken en aan de stille film. Een krachtig epos over de liefde tussen mens en boek.

Het hoofdpersonage wordt weggekaapt door een storm en komt terecht in een huis vol hulpbehoevende boeken. Ontbijt klaarzetten, ze een nieuwe kaft bezorgen en opereren: hij doet het allemaal jarenlang. In ruil daarvoor krijgt hij rust, harmonie en een writing boost.

Geen dialogen weerklinken hier, maar de meefluitbare muzikale score van het negentiende eeuwse Britse rijmpje ‘Pop! Goes the weasel’ draagt de hele film. Oldenburg en Joyce (die zijn illustratieve carrière begon als ontwikkelaar van de 'Toy Story'-figuurtjes) stampten hiervoor hun eigen studio uit de grond. Van boek naar kortfilm naar boek (de film is gebaseerd op het gelijknamige verhaal dat Joyce al in 1999 afwerkte maar dat pas in 2012 gepubliceerd werd) naar iPadapplicatie... Deze weg illustreert de interactieve invulling die de makers kozen voor een "bejaard" medium als boeken.

Niet één maar meerdere animatietechnieken passeren daarbij de revue: van miniaturen tot CG creaties, maar ook 2D-tekeningen zoals het eiermannetje dat door een flipboekeffect tot leven komt. “2D om geld te besparen," zo klinkt het.

Keurig, in vele opzichten. Verwacht geen rauwe beelden of schokkende plotwendingen, deze Amerikaanse productie moet het hebben van zijn sentiment en fantasie. Met als resultaat een optimistische nostalgische prent die de makers geen windeieren heeft gelegd: niet minder dan dertien prijzen kaapte de film weg, waarbij vooral de Oscar voor Beste Korte Animatiefilm in 2012 in het oog springt.