play

En attendant le dégel

Waiting for the Thaw

Sarah Hirtt 2013 België 20 '
Tijdens het verhuizen wordt een verloren vriendschap terug gevonden. De sfeer is geweldig. Valéry, Victor en Vincianne trekken er op uit, zonder enkele valkuilen op hun weg te vermoeden.

Bio Regisseur

Cast & crew

Awards & selecties

  • Tweede Prijs Cinéfondation Cannes 2013
  • Genomineerd voor Magritte 2015
  • Dresden Film Festival 2013
14.05.2013 Sarah Skoric

De grote wagen op de prairie. Na de nodige conflicten tijdens het verslepen van de kartonnen dozen en meubels, vertrekken twee broers en één zus met hun busje vol verhuisspullen. Van bij aanvang zijn de onderhuidse spanningen te snijden tussen beide broers, als een subtiel kruitvat dat op springen staat. Het is in de winterkoude, tussen compleet ondergesneeuwde Waalse weiden, dat hun GPS het begeeft. Vervolgens de wagen. En uiteindelijk ook de GSM.

Robinson Crusoe-gewijs moet het drietal op zoek naar mensen, naar een communicatiemiddel om hulp in te roepen. Zonder al die elektronische apparaten zijn ze voor het eerst op elkaar aangewezen. De pech die ze hebben is daarbij noodzakelijk om hun gemoederen eerst enorm op te hitsen, dan weer te bedaren en uiteindelijk bij elkaar te brengen.

Wat als plotlijn erg dramatisch klinkt, wordt door cineaste Sarah Hirtt gemakkelijk verdraaid naar het roadmovie-genre, vanaf de eerste gitaartokkels. In én door de wagen worden de drie protagonisten geforceerd om samen te werken. Maar Hirtt gaat nog verder: het uitstallen van een houten saloontafel, een royale hoeveelheid alcohol, een mondharmonica die uit de koffer wordt opgevist… Het zijn kleine details die - samen met een rugshot van de naar de horizon stappende broers op de tonen van een lonesome guitar - maken dat 'En attendant le dégel' openlijk flirt met western-invloeden.

Het is vooral van die kleine gimmicks dat de film het moet hebben. En van de acteursverhoudingen onderling, want het verhaal blijkt niets wereldbrekends. We krijgen met 'En attendant le dégel' een intimistische familiepic voorgeschoteld, bij momenten sympathiek en hartverwarmend, maar daarnaast ook (en vooral) licht verteerbaar.