play

Ekki Mukk

Nick Abrahams 2012 Verenigd Koninkrijk 10 '
Een man wandelt naar huis.

Bio Regisseur

Cast & crew

Awards & selecties

  • Clermont Ferrand 2012
  • Art Basel
  • London Film Festival 2012
  • London Short Film Festival 2012
  • Upsalla 2012
10.12.2012 Niels Putman

Eén van de meest indrukwekkende kortfilms op de verzameldvd van Sigur Rós' Valtari Film Experiment is 'Ekki Múkk', geregisseerd door cineast Nick Abrahams en de Britse acteur Aidan Gillan ('Game of Thrones'). Ook aanwezig en extra sfeerscheppend is de bijzonder gemoedelijke en rustgevende stem van de Britse folkzangeres Shirley Collins.

Abrahams ziet deze kortfilm als een voorbereiding op de langspeelfilm waar hij momenteel aan werkt. Via een voice-over vertelt hij een intrigerend verhaal over verloren en op zoek zijn, en over vriendschap en moed. De cinematografie van Ole Birkenland is knap; het kleurenschema versterkt de sprookjestoets van deze vertelling.

Een slak begeleidt een man op diens pad doorheen velden en een bos, en fluistert bemoedigende woordjes in onderweg. "Be brave, little one," is één van haar slagzinnen en vat dit korte verhaaltje goed samen.

Verschillend met het gros van de andere Valtari-kortfilms, is dat de heerlijke muziek niet constant aanwezig is, maar enkel op momenten waarop de klanken het verhaal stuwen. De film eindigt in een visueel hoogtepunt, met een indrukwekkende timelapse van een stervende, en ontbindende vos, terwijl het hoofdpersonage er in een foetushouding naast gaat liggen.