Divers in the Rain

Olga Pärn Priit Pärn 2009 Estland 24 '
Het verhaal van een duiker en een nachtelijke tandarts. Hun kussen zijn steeds afscheidskussen.
Animatietoppers

Cast & crew

Awards & selecties

  • Grand Prix (Anima 2010)
  • Grand Prix (Lisbon Animation Film Festival 2010)
  • Grand Prix (Animafest Zagreb 2010)
  • Grand Prix (International Animation Festival Krok 2011)
  • etc.
05.09.2014 Sofie Rycken

Met 18 verschillende filmprijzen is 'Divers in the Rain' de meest succesvolle Estse animatiefilm in de geschiedenis. Hij werd gemaakt door Priit Pärn en zijn echtgenote Olga.

Dat Pärn naast filmregisseur ook cartoonist is, valt al snel op: elke frame is een plaatje op zich. Maar een vrolijk  plaatje is de film niet: meer dan twintig minuten lang regent het pijpenstelen. We ontmoeten een sober, beheerst koppel: hij is duiker en werkt enkel overdag. Zij is tandarts en werkt enkel ‘s nachts. Ze begroeten elkaar twee keer op een dag, met een snelle afscheidskus, en leven voor de rest langs elkaar heen. Op een dag wordt de duiker opgeroepen voor een noodgeval: er is een groot schip aan het zinken net voor de kust.

De reddingsactie is een gigantische flop: de duiker en zijn entourage werken tergend traag. Ze zijn duidelijk niet voorbereid op een noodsituatie als deze, lopen elkaar voor de voeten, houden vast aan absurde regels en procedures en laten zo kostbare uren verloren gaan. Terwijl manlief sigaretjes staat te roken op de oever, probeert zijn echtgenote de slaap te vatten, met weinig succes.

Zelden werden lichte dromen en slapeloosheid zo raak en zo poëtisch in beeld gebracht als in deze film. Zwarte humor op z’n best, die bij momenten doet denken aan het werk van de Zweedse filmregisseur Roy Andersson. Tristesse uit het hoge noorden, overgoten met een sausje pijnlijk herkenbaar absurdisme. Resultaat: een wrange glimlach en een verhaal dat je raakt tot op het bot.