De weg van alle vlees

The way of all flesh

Deben Van Dam 2013 België 26 '
Tibo kampt met een ernstig probleem: verveling. Hij werkt als verpleger op de afdeling palliatieve zorgen, maar denkt de laatste tijd enkel nog aan geld.

Bio Regisseur

Awards & selecties

  • VAF Wildcard Fictie 2013
  • Publieksprijs Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2013
  • Juryprijs Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2013
  • Humo Award 2013
  • Grand Prix Brussels Short Film Festival 2014
  • Best Student Film (Tel Aviv)
  • Best Short Fiction Film (Aubagne)
  • etc.
05.09.2014 Annabel Debaenst

In de setting van een rusthuis waar een allegaartje aan oudjes hun laatste adem afwachten en waar dagelijks iemand het hoofd neerlegt, maken we kennis met de verpleger Tibo (Flor Decleir- jawel, zoon van). Ook hij telt zijn dagen af want hij verveelt zich dood. Hij verspeelt de tijd door met zijn collega Anouk te gokken naar “wie het eerst zal sterven”. Het cynisme zwelt aan wanneer Frans Claeskens (Sam Louwyck, de dansende 'Any Way the Wind Blows'-er) in beeld verschijnt.

De tandem Van Dam/Louwyck rolde eerder al vlotjes in de kortfilm 'Frontman', een nogal gewelddadige film van Van Dam over een mislukte frontzanger. Met 'De weg van alle vlees' druipt het film- en acteerplezier op een meer verfijnde manier van het scherm. De manier waarop Louwyck zijn West-Vlaamse tongval probeert te verdoezelen, de bril die hem tot een nog vozer mannetje maakt, zijn franke smoel maar ook zijn frustraties die deel geworden zijn van zijn gezichtsuitdrukking en de restjes kwetsbaarheid als overgebleven kruimels van een verzwakte, eenzame man wanneer de onbekende zijn telefoonoproep niet beantwoordt… We geloven het allemaal met veel plezier.

De vertolkingen in 'De weg van alle vlees' zijn dan ook meesterlijk: met een soort trage verzuchting, bijna vergroeid in de handelingen en lijven van de personages, bespelen zij elkaar en de camera. De weg van alle vlees draagt een storyline in zich die doet denken aan films type 'The Bucket List' en recenter 'Intouchables', met aanvankelijk botsende karakters die zowat verplicht worden met elkaar op te trekken en dat verwonderlijk goed doen.

In 'The Bucket List' werkt dat niet, maar voor Van Dam levert dit wél op, zo blijkt uit de meest rake scène van 'De weg van alle vlees'. Tibo en Frans zitten tegenover elkaar. Tussen hen in een schaakbord waarop ze dobbelen. Maar: wie speelt met wie? Wie daagt wie uit? En wat is de prijs? Het leven? De verveling? De dood?

De regisseur zelf aan het woord horen? Bekijk hier ons gesprek met Deben Van Dam.