play

De Volgende

The Next One

Barbara Raedschelders 2010 België 5 '
Herinneringen aan het medisch onderzoek op school.

Cast & crew

Awards & selecties

  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2010
  • Anima 2011
10.12.2010 Brecht Masschaele

Herinner je je nog die geheimzinnige spanning die er heerste toen je als kind met de klas naar het PMS moest? Al die testjes waaraan je onderworpen werd en die onbekende dokter wiens gezicht je achteraf amper nog voor de geest kon halen? Barbara Raedschelders (KASK) zorgt er met 'De Volgende' voor dat die linke boel op ludieke wijze in beeld gebracht wordt.

Haar vermakelijke documentaire-animatiefilmpje vertelt in sobere, maar authentieke tekeningen over het verplichte en voor sommigen zelfs traumatiserende bezoek aan het PMS. Verschillende stemmen halen om de beurt herinneringen op. Iedereen kan zich nog levendig voorstellen hoe het wolkje schaamte eruitzag dat rond de potjes gele vloeistof zweefde. Jongens die elkaars stoerheidsfactor afmeten aan de hoeveelheid ervan, ook een déjà -vu. Halfnaakt naast elkaar op een stoeltje zitten wachten tot je bij die vreemde dokter binnen geroepen werd. Herkenbare gêne. En inderdaad, alle jongens waren nieuwsgierig naar wat ze bij de meisjes zouden testen, en vice versa.

De halfvergeten situaties en details werken gemakkelijk op de lachspieren, maar zeggen dat je het bescheurt van het lachen, zou overdreven zijn. 'De Volgende' is een speelse en vlotte animatiefilm die mag gelden als charmant tijdsdocument.