In de Naam van de Kater

In God We Trash

Thijs De Block 2014 België 21 '
In een slaperig plattelandsdorp is Abraham, een rondreizend accordeonist, op zoek naar de plek van zijn volgende optreden, vergezelfd door immense kater en een schaap. Zijn pad kruist dat van een priester, een houthakker en een cafébazin.

Cast & crew

Awards & selecties

  • Le Prix Canal+ France (Brussels Short Film Festival)
  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2014
  • Kortfilm.be-avond 2014
  • Ciné Public
  • Filmfestival Oostende 2015
  • IKL2017
  • Shortscreen 2015
  • etc.
07.06.2015 Simon Desmet

De apocalyps in uw achtertuin, zo kan je 'In de naam van de kater' het best samenvatten. Abraham (Flor Decleir) is een accordeonist met een kater, op zoek naar het volgende café waar hij moet optreden. Onderweg maakt hij kennis met een priester (Nico Sturm), een vegetarische houthakker (Dirk van Dijck),een cafébazin (Gert Portael) en een schaap (acteur onbekend), wiens leven hij allen verandert. Als gevallen apostel dwaalt hij van het rechte pad af en neemt hij iedereen met zich mee. Ondertussen komt een gevaarlijke storm steeds dichterbij.

Thijs De Block brengt in zijn nieuwste project een ironische kijk op het leven, op goed en slecht en op het zoeken naar verlossing. De acteurs schitteren in hun rol en vooral Nico Sturm leeft zich helemaal uit als de onzekere priester. Het groeiende onheil, dat een hoogtepunt bereikt in de finale, maakt alles gewichtiger dan wat het eigenlijk is: storm in een glas water (of rode wijn).

Dat lijkt ook een beetje de conclusie over de film zelf te zijn: De Block slaagt er niet volledig in om wat hij opbouwt op een bevredigende manier neer te leggen. Maar dat kan geen kwaad, want het resultaat is nog steeds zowel intrigerend als entertainend, een kortfilm die levenslessen uitdeelt bij de vleet zonder ze zelf te serieus te nemen.

En een film over een herder in lang gewaad met baard en zonnebril, die sigaretten rolt met pagina’s uit de Bijbel, is tout court sowieso een must see.