play

Crayon d'Amour

Gert Driesen 2011 België 5 '
Een man verliest zijn echtgenote. Hij koestert de herinneringen en de mooie momenten die ze samen beleefd hebben.

Bio Regisseur

Cast & crew

Awards & selecties

  • Publieksprijs Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2011
  • Anima 2012
  • Filmfestival Oostende 2011
12.12.2011 Annabel Debaenst

Schattigheid en ontroering zijn wel de meest toepasselijke adjectieven voor dit bondige animatiefilmpje. Een oud koppel wordt gescheiden door het overlijden van de vrouw. De man voelt zich eenzaam en krijt een beeltenis van haar op de muur van zijn slaapkamer die uit karton lijkt te bestaan.

De kijker wordt meegetrokken in het fantasierijke 2D-verhaal van de man. Hij haalt herinneringen op en droomt weg in een wondere wereld waar hij en zijn geliefde samen picknickten, trouwden, in het park zaten, … een waaier aan flashbacks tekent zich af op de kartonnen muren (de beginsequentie van Pixar-parel Up, iemand?). Uiteindelijk ontwaakt hij en de verrassing geldt niet enkel voor het personage, ook wij glimlachen door de speelse uitwerking van de regisseur. Zowel de tekenstijl als de handelingen van de twee personages getuigen van een kinderlijke onschuld.

In de goedhartigheid en soberheid is dit filmpje een parel.

De zachte kleuren, hoofdzakelijk beige en wit, brengen een rustige sfeer met zich mee - geheel in harmonie met het verhaal. Het moment van ontroering situeert zich vlak voor het einde, wanneer een wolkje krijt dat aan de vingers van het mannetje plakt, naar boven stijgt, zich in de lucht verspreidend zoals melk zich in koffie ontwolkt. Het is alsof hij het laatste restje van zijn vrouw afstaat en haar definitief loslaat.

De woordspeling op de Franse uitdrukking “chagrin d’amour” in de titel van de film, 'Crayon d’amour' zet de kers op de taart: zijn liefde voor haar uit hij met het krijt. In de goedhartigheid en soberheid is dit filmpje een parel, eerder voor kinderen dan voor volwassenen.