play

Copain

Raf Roosens Jan Roosens 2015 België 15 '
Fré is een tiener die vastzit tussen zijn conservatieve, rijke gezin en zijn vrienden uit een lagere klasse. Hij slaagt erin de twee werelden gescheiden te houden, totdat hij verliefd wordt...

Awards & selecties

  • Officiële Competite Cannes 2015
  • Beste Kortfilm Gijon International Film Festival 2015
  • Swann d’Or for Best Short Film 2015
  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2014
07.06.2015 Jan Sulmont

Midden een hittegolf zweeft Fre tussen twee werelden. Met zijn liefje Jana en wat stoere maten hangt hij rond in de stad, maar zij weten niet dat hij daarna thuiskomt in zo’n extreem luxueuze villa uit de Antwerpse noordrand. Waar hoort hij baantjes te trekken, in het overloop zwembad van zijn ruime tuin of in de vijver waar zijn crew met loodjesgeweren loopt te showen? De clash of civilisations weegt extra zwaar door een familietrauma, dat de relaties in zijn gezin en met zijn vrienden zwaar onder druk zet.  

De broers Roosens weten zoals in 'Rotkop' (Beste Kortfilm op het Filmfestival Oostende 2012) trefzeker poëtische beelden te mengen met harde inhoud. Maar waar hun vorige werk nog optimisme uitstraalde, weet het personage Fre hier helemaal niet meer van welk hout pijlen maken. Zijn enige échte copain is er niet meer. De angst om zijn laatste zinvolle relaties ook nog te verknallen, leidt tot een tragische, onherroepelijke climax.

'Copain' is een droevig drama dat toont hoe Fre en zijn familie een trauma doormaken. Felix Meyer, ook in 'Rotkop' te zien, zet het onvermijdelijke van zijn situatie trefzeker neer. Zijn bijna autistische, existentiële verwarring is voelbaar – de enige momenten van relief vindt hij in het zonovergoten water, waarin hij Jana leert zwemmen. Die erg lieve scènes zijn lichtpuntjes in een duister bestaan. De focus blijft op Meyer liggen, al is het ook leuk om Jeanne Dandoy, de getalenteerde love interest uit 'Rundskop,' weer op het grote scherm te zien.  

Net als een hittegolf zindert 'Copain' nog een eind na. Wat is er precies gebeurd voor en na de tragische dagen die we krijgen te zien? Hoe is het trauma er gekomen en hoe raakt Fre hier ooit nog uit? De puike fotografie vertaalt die vragen in beelden die bijblijven.