Compte les moutons

Frits Standaert 2015 België 7 '
Een jongen raakt maar niet in slaap. Zijn papa stelt voor om schaapjes te tellen.
Voor de kids

Bio Regisseur

Awards & selecties

  • Publieksprijs Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2015
  • Anima 2016
05.02.2016 Sofie Rycken

Frits Standaert ('Rumours') is animator, regisseur, producent en vakhoofd op de animatiefilmafdeling van het RITCS. Met 'Compte les moutons' maakt hij een klassieke maar doeltreffende film over een ritueel dat veel ouders maar al te goed kennen.

Een vader is alleen thuis en probeert in stilte de krant te lezen. Maar zijn zoontje heeft nog geen zin om te gaan slapen en bedenkt telkens nieuwe smoesjes om hem te komen storen. Uiteindelijk krijgt het schattige zoontje het advies om schapen te tellen. Maar dat zoethoudertje loopt helemaal niet zoals hij hoopt.

Het fijne aan deze film is dat mensen uit allerlei generaties zich gaan herkennen in de personages. De lieve, geduldige maar uitgeputte vader. Het snoezige zoontje met een ongebreidelde fantasie. Zowel kinderen als hun ouders zullen genieten van het leuke tempo en de mooi uitgewerkte tekeningen. Experimenteel of onorthodox is het niet, het is meer het equivalent van een prachtig kinderboek dat van het ene gezin aan het andere wordt doorgegeven omdat het zo tijdloos is. Standaert kruipt helemaal in de beleving van een flinke kleuter - de koppige zelfredzaamheid, de fysieke humor én de kleine angsten.

Goed voor de Publieksprijs binnen de Animatie-competitie op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2015. Ook in het buiteland won de film al verschillende prijzen - van Rusland tot in Canada.