Bug

Abel Bos 2021 België 15 '
Sam, een 12-jarige introvert die gepassioneerd is door film, volgt het stoere meisje Bobby voor een dag met zijn camera. Om zijn film spectaculairder te maken, probeert Sam vanalles toe te voegen waar Bobby toch niet zo akkoord mee lijkt te zijn.

Cast & crew

Awards & selecties

  • Kortfilmfestival Leuven 2021
  • JEF Festival 2022
09.12.2021 Jannes Callens

De twaalfjarige Sam wil een film maken over het leven van de veertienjarige Bib-Bobby, een stoer meisje dat als raptalent geboekstaafd staat. Hij tracht de regie stevig in handen houden, maar verliest plots toch de controle over de plot en zijn personages. Zijn passie voor het medium neemt de bovenhand waardoor realiteit en fantasie door elkaar gaan lopen.

Via een lijzige voice-over neemt Sam de kijker mee op reis doorheen zijn filmisch vocabularium. Op deskundige wijze becommentarieert hij zijn eigen beelden en structuur, waarmee hij een metaniveau ambieert. De beelden van Sams ‘documentaire’ over Bobby worden afgewisseld met een afgelikt en objectiever standpunt, als een soort van ‘making-of’. ‘Bug’ verweeft die beide perspectieven.

Sam vertelt dat verwarring in films geen probleem is, maar dat het wel essentieel is om mysterie te bewaren. Dat lijkt nu net waar Abel Bos geenszins in slaagt. Het effect van de gradueel sterke vermenging van Sams fantasie en de realiteit is snel uitgewerkt. Flauwe absurditeiten blijven over. Dat wakkert ons verlangen naar een effectieve film over Bobby’s leven alleen maar aan.

We komen bitter weinig te weten over deze personages en hun leefwereld, jammer voor een coming of age vertelling. De gepoogde humoristische en bevreemdende toon staat identificatie meermaals in de weg. Wat moeten we dan wel onthouden? Dat een leven als filmmaker is als leven in een film? Dat kinderlijke fantasie geen grenzen kent? Dat cinema en realiteit onvermijdelijk met elkaar verweven zijn? Dat het praktiseren van documentaire metafysische en ontologische vragen oproept?

Of is dit louter een absurd portret over een jongeman met dezelfde passie als de maker ervan? Wij blijven helaas met veel vragen zitten. Staat wel vast: filmmaker Abel Bos heeft ons in het verleden al aangenamer verrast.