BOS

Steffen Geypens 2019 België 9 '
Het bos ligt er verdacht stil bij. De wind ritselt zachtjes door de bladeren, de zon reflecteert op de vochtige bodem en er is geen enkel dier te bespeuren. Het enige wat de rust verstoort, is het gehijg van twee joggende tieners.

Cast & crew

Awards & selecties

  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2019
  • Courts Mais Trash 2021
10.12.2019 Bo Alfaro Decreton

Nu de aarde haar heerschappij begint terug te eisen, nadat de mens die zich betweterig eigen heeft gemaakt, komt ‘BOS’ als geroepen. Het protagonisme is er niet langer weggelegd voor de mens maar voor de ruimte waarin hij of zij zich bevindt, in dit geval: het bos.

‘BOS’ is de jongste kortfilm van de Belgische Steffen Geypens, die binnen het kortfilmlandschap al lang geen onbekende meer is. Eerder maakte hij ‘Hold back’ (2015), een liefdesverhaal met desastreuze gevolgen, en de oorlogskortfilm ‘Silent Campine’ (2017). Dit keer gooit hij het over een andere boeg en experimenteert hij vrijuit: hij trekt het bos en het water in om de toeschouwer bij het natuurlijke schoon te laten verwijlen.

We volgen twee jonge tieners die – date-gewijs – door het bos joggen en door hun onderlinge aantrekkingskracht blind zijn voor de mysterieuze activiteit van de plek waar ze zich bevinden. De spanning tussen de personages en de ruimte vormt de hartslagader van deze kortfilm. Het koppel in spe bevindt zich op dat wonderlijke punt net voor ze zichzelf aan elkaar overgeven: doen alsof alles nog kan, maar allebei slechts één iets willen. Speelsheid is op die momenten heerlijk kwellend en dat lijkt bijna een zonde te zijn.

Op een onbewaakt moment wordt de man naar een andere dimensie onder water gezogen, waarna de vrouw hem zonder twijfel achterna springt. Geypens lijkt ons te willen vertellen dat pas wanneer het bos je tot zich neemt en de volledige overgave volgt, de mogelijkheid op een ware connectie geschapen wordt. Onder water vindt het koppel elkaar écht en wat eerst als de langverwachte liefdesbekentis aandoet, draait al te snel uit op een claustrofobische val. Nature has its ways en ondanks dat het erg lijdzaam met zich laat omspringen, kent het ook een eigen en, zo blijkt, meedogenloze wil.

Na het zien van ‘BOS’ heb je visueel wel veel gekregen maar wil je narratief meer. Geypens' nieuwste film laat veel aan de verbeelding over en dat is tegelijk een sterkte en een zwakte. Die mysterieuze binnenkant van het bos spreekt aan, maar het verhaal blijft te hard aan de oppervlakte drijven.

'Graven' is op zaterdag 10 oktober te zien op Canvas om 23u55, en daarna te bekijken via VRT NU.