play

Biotopia

Liesbeth Eeckman 2014 België 5 '
Een geanimeerde documentaire over dieren in een zoo.

Bio Regisseur

Cast & crew

Awards & selecties

  • Interfilm Berlin 2014
  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2014
  • International Film Festival Rotterdam 2014
07.06.2015 Jana Dejonghe

Zwemmende vissen tussen ronddrijvende schoenen, vogels die tegen een glazen wand aanbotsen, zebra’s wiens strepen de perfecte camouflage bieden… achter tralies… Humor, ironie en lichte kritiek troef in 'Biotopia'.

Met haar korte “documentaire” werpt regisseuse Liesbeth Eeckman een mild sarcastische blik op dierentuinen. Als voorbereiding nam ze een abonnement op de Zoo van Antwerpen, waar ze regelmatig voorstudies van de dieren ging maken. Wat ze daar zag zette ze om in deze vijf minuten lange animatiefilm, met als voice-over een typische natuurdocumentairestem (van VAF-Wildcardwinnaar 2013 Hannes Verhoustraete) – met Brits accent David Attenborough achterna.

De grijze beelden uit de dierentuin in combinatie met een vertelstem die de dieren beschrijft alsof ze in het wild leven, op een zakelijke (mono)toon is bij momenten hilarisch. Een scène in het reptielenhuis, met verwarmingslampen en een opzichter die een schildpad terug op zijn pootjes zet, wordt droogjes vergezeld door de woorden, “Here, on these sun-heated rocks, reptiles reign. They spend most of their time doing nothing in particular.”

Niet enkel het grappige, maar ook het trieste (een zinloos leven voor dierentuindieren, puur als entertainment) illustreert Eeckman. Wat de voice-over ons zegt kunnen we dan ook makkelijk doortrekken naar de animatiekleuren: “These creatures come in all shapes and shades of grey.”

'Biotopia' verloopt misschien net iets te lineair, scènes volgen elkaar op zonder echt ergens naartoe te werken. Aan de andere kant past dit dan wel weer in het plaatje van de monotone dierenlevens. Even memorabel als Nick Parks 'Creature Comforts' (1989) is de kortfilm niet, maar hij zorgt wel voor vijf minuten geslaagd entertainment.