Bertha en de Wolfram

Tijs Torfs 2020 België 15 '
Bertha leert op creatieve manier omgaan met een slepende ziekte.
Voor de kids

Cast & crew

Awards & selecties

  • Kortfilmfestival Leuven 2020
04.12.2020 Sarah Skoric

Het is goed nieuws dat Vlaanderen inzet op de productie van kwalitatieve jeugdfilms van eigen bodem, gezien het feit dat de overgrote meerderheid van wat nu te zien is vooral geïmporteerd wordt uit landen als Zweden, Denemarken en Nederland. De films vinden dus wel hun weg naar het jonge publiek, onder meer door de distributie van JEF, maar worden zelden in België gemaakt — vooral aangekocht.

Een hoopvol teken is Ket & Doc dan ook. ‘Bertha en de Wolfram’ is één van de vijf korte Belgische documentaires die in 2020 in dat kader geproduceerd werden. In de hoofdrol zien we Bertha die kampt met een zeldzame aandoening: het syndroom van Wolfram. Slechts één op vijfhonderdduizend mensen heeft het, en omdat het aantal zo gering is, werd er ook weinig research naar gedaan. Bertha zamelt zelf geld in voor meer onderzoek door het maken en verkopen van schilderijen en collages. Erg bewonderenswaardig als je weet dat het meisje alles erg wazig tot bijna niet meer ziet.

Bertha’s verhaal wordt ook echt vanuit haar leefwereld verteld: je ziet enkel de mensen die relevant zijn (vaak van onderuit, vanuit haar perspectief) en via een voice-over licht de jonge meid de zaken toe. Geen dramatische getuigenissen van ouders, geen tranentrekkers of tragische muziek. Veel meer dan op haar aandoening focust filmmaker Tijs Torfs (‘Graven’) op hoe dapper Bertha is, hoe ze haar plan kan trekken (met aangepaste schermen en apparatuur in de klas, onder meer) en hoe ze de strijd aanbindt met de ziekte. Al is er ook plaats voor kwetsbaarheid.

De documentaire wordt onderbroken door korte animatieclips waarin Bertha — erg figuurlijk — het gevecht aangaat om Wolfram (een zwarte wolf) terug te drukken. Een ziekte als dier of monster verbeelden, en de strijd tegen de ziekte als een gevecht, is niets nieuws, maar wel erg geschikt voor het jonge doelpubliek.

Ket & Doc is een uniek samenwerkingsproject tussen Ketnet en het Vlaams Audiovisueel Fonds waarbij elk jaar vijf nieuwe kinderdocumentaires van Vlaamse bodem worden gemaakt. In hapklare brokjes van 15 minuten zien we een bijzonder stukje van de wereld door de ogen van een kind. Het doelpubliek zijn kinderen tussen de negen en twaalf jaar.