Bataille

Nicolas Provost 2003 België 7 '
Een scene uit Kurosawa's 'Rashomon' wordt een schaduwgevecht tussen twee samoerai en de kosmos.
Excellent Experimenteel

Cast & crew

Awards & selecties

  • Eervolle Vermelding (Clermont-Ferrand 2003)

Tags

11.10.2006 Carmen van Cauwenbergh

Wanneer Nicolas Provost een film maakt, gaat hij graag te leen bij de grote cineasten uit het verleden. Zo ook voor 'Bataille' waar hij beelden uit 'Rashomon' gebruikt, het meesterwerk van de Japanse regisseur Kurosawa, die hij vervolgens spiegelt. Deze kortfilm afschilderen als een louter visueel vormexperiment zou afbreuk doen aan de subtiliteiten die erin verborgen liggen.

Een psychedelische trip van abstracte beelden die zich laag per laag ontvouwen om zichzelf vervolgens weer op te slokken.

Provost weet iedere keer opnieuw vorm en inhoud perfect op elkaar af te stemmen en de beste combinaties samen te stellen. De techniek van het spiegelen zorgt er in dit werk voor dat de dynamiek, die reeds aanwezig is in de oorspronkelijke actiescènes, nog beter uitgelicht wordt waardoor de immer evoluerende beelden de allures van een choreografie verwerven. Een choreografie waarin de schoonheid van de vervorming poëtisch tentoongespreid wordt. Provost neemt ons mee op een psychedelische trip van abstracte beelden die zich laag per laag ontvouwen om zichzelf vervolgens weer op te slokken.

Dit is geen ordinair knip- en plakwerk maar een zorgvuldig uitkiezen van visueel sprekend materiaal dat in de montagekamer van Provost nog een niveau hoger getild wordt. Geen technische trukendoos die achteloos en vrijblijvend wordt geopend maar een uitgebalanceerd exploiteren van alle kwaliteiten die de bestaande beelden in zich dragen. Provost bewijst weer eens dat het niet onmogelijk is om meerwaarde en originaliteit toe te voegen aan het bestaande filmcanon en weet zich daardoor geraffineerd in te schrijven in de filmgeschiedenis.