play

Badpakje 46

Swimsuit 46

Wannes Destoop 2010 België 15 '
Chantal, een mollig meisje van 12, heeft het moeilijk haar weg te vinden in het leven. In het plaatselijk zwembad, waar ze hard traint voor de komende zwemwedstrijd, voelt ze zich wel thuis.

Cast & crew

Awards & selecties

  • Juryprijs Cannes 2011
  • Best National Short (Brussels Short Film Festival
  • 2011)
  • Beste Regisseur (Ciné Public 2011)
  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2010
  • BFI London Film Festival
  • etc.
05.09.2014 Brecht Masschaele

Nog voor hij afstudeerde, bewees Wannes Destoop dat hij zelfs als prematuurtje puike regieprestaties kon leveren. Met 'We Are So Happy' werd hij niet voor niets geselecteerd voor de competitie in Leuven. Volgroeid en wel, won hij met zijn afstudeerproject 'Badpakje 46' alvast de ereprijs Franciscus Pycke aan het KASK en behoorde hij tot de vier uitverkorenen van het Filmfestival Gent voor een speciaal evenement in het Sint-Pietersstation.

'Badpakje 46' portretteert Chantal, een 12-jarig meisje dat enkel door haar omgeving merkt dat mollig zijn een issue is. Rustig en gracieus als ze is, draagt ze haar eenzaamheid met stijl en getuigt ze op haar jonge leeftijd al van een zekere maturiteit. Thuis boft ze met haar begripvolle stiefvader (Johan Heldenbergh), die de irritante aanwezigheid van haar stiefbroer compenseert. Haar moeder bezaait Chantals weg met goede bedoelingen, maar blijkt er toch zo eentje die het vroegtijdige puberen van haar dochter af en toe niet meer aan kan.

Chantal focust dan maar op haar voornaamste missie: een nieuwe zwembril bemachtigen en de zwemwedstrijd winnen. Met behulp van de aanmoedigingen van haar zwemcoach (een aimabel rolletje vertolkt door Wim Opbrouck) zou dat wel moeten lukken.

De fantastische muziek van de Gentse band Amatorski schept een dromerige, beetje trieste sfeer die een onweerlegbare meerwaarde betekent voor de film. Het einde is bruusk en wekt de indruk dat een keuze maken er niet toe deed. Nochtans had een krachtig slot een mooie verrassing kunnen brengen, die nu achterwege blijft en het geheel in een soort waas achterlaat. Maar hand in hand met de inspirerende soundtrack van Amatorski wordt er uiteindelijk toch voldoende aan de verbeelding overgelaten.

Het debuut van Janis Vercaempst als Chantal in de filmwereld zal ook niet ongemerkt voorbij gaan. Haar ingetogen verschijning en de naturel waarmee zij haar niet te onderschatten rol vertolkt is ronduit bewonderenswaardig en verdient een extra bloempje.