The Art of Lying

Mathijs F. Scheepers 2020 België 13 '
Een koppel probeert een verzekeringsagent om de tuin te leiden en zo geld op te strijken van hun diefstalverzekering. Maar de makelaar is vastberaden om hen te ontmaskeren.

Awards & selecties

  • Kortfilmfestival Leuven 2020

Tags

07.12.2020 Matthias De Bondt

Maand na maand, jaar na jaar, komen de facturen van makelaars en verzekeraars in onze brievenbus terecht. Af en toe stellen we ons dan ook de vraag waarom we dit eigenlijk allemaal blijven betalen. Als we Mathijs F. Scheepers’ eerste kortfilm moeten geloven, is het een verdoemde zaak.

The Art of Lying’ opent met het beeld van een archetypische verzekeraar die een monoloog verkondigt voor een lege zaal. Daarin vertelt hij hoe verzekeraars op hun hoede moeten zijn voor klanten die hen telkens opnieuw trachten te bedotten. De absurde monoloog is duidelijk als overdrijving bedoeld, maar iedereen die al met verzekeringsagenten in contact kwam, weet dat deze situatie niet zo van de pot gerukt is.

Deze komische kortfilm zoekt opnieuw de absurditeit van het moderne leven op — zie ook Torfs’ ‘Graven’ en Woods’ ‘David’ voor dergelijke interpretaties. Cynische humor wordt zo het intellectuele wapen tegen systemen die ons leven tot een kafkaiaans circus omtoveren. Hoewel deze stelsels de wettelijke orde bewaren en hun verwijdering zou leiden tot civiele onrust (zoals de tweede act van deze kortfilm duidelijk maakt), maken ze eveneens ons leven er een pak ingewikkelder op.

Scheepers weet een mooie balans tussen spanning en humor op te bouwen, en stuurt de kijker een pad op dat kronkelt en zwiert op manieren die niemand ziet aankomen.

Van twee kwaden het minste kiezen, dus. Toch besluiten Erik en Alice, het centrale koppel, een andere weg uit te slaan. Scheepers weet een mooie balans tussen spanning en humor op te bouwen, en stuurt de kijker een pad op dat kronkelt en zwiert op manieren die niemand ziet aankomen. Dat Bruno Vanden Broecke een fantastische comedy-acteur is, wisten we al langer, maar ook Evelien Bosmans heeft duidelijk veel in haar mars. De rol van het nucleaire gezin is hen dan ook op het lijf geschreven.

Komedie is en blijft een ondervertegenwoordigd genre binnen de Vlaamse kortfilm. Toch bewijst Scheepers met z’n filmregiedebuut dat Vlaamse filmmakers meer dan genoeg voedsel hebben om grappige, maar tegelijk ook slimme verhalen in beeld te brengen. Mede met dank aan kanjers zoals monteur Nico Leunen, producent Hans Everaert en cameravrouw Juliette Van Dormael in zijn achterban, stelt acteur Mathijs F. Scheepers ook als filmregisseur niet teleur.

'The Art of Lying' wordt op zaterdag 13 november om 23u44 vertoond op Canvas en is daarna te bekijken via VRT NU.