Als jij nog vrij rondloopt

Run Free

Raynor Arkenbout 2016 België 8 '
Pieter wordt achterna gezeten door twee nazisoldaten. Bang dat zijn laatste uur is geslagen, besluit hij een brief te schrijven aan Hanna, het Joodse meisje waar hij verliefd op is. Gebarricadeerd in de schuur waar ze voor het eerst de liefde bedreven, schrijft hij zijn liefdesbetoog.

Bio Regisseur

Cast & crew

Awards & selecties

  • Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2016
  • Austin Film Festival 2016
  • Shortcutz Amsterdam
08.12.2016 Liza Brandt

De camera draait rond een naakte jongeman die levenloos in het gras ligt. Naarmate we dichter bij het lichaam komen, zien we een kogelschot centraal tussen de slapen dat iets wegheeft van een uitgelopen bindi. Meteen gevolgd door een flashback waarin het hoofdpersonage - in adamskostuum - op de vlucht is voor enkele nazi’s. Wanneer hij kan schuilen in een schuur begint hij een nostalgische ode te schrijven aan zijn eerste liefde - dit terwijl de nazi’s elk moment kunnen binnenvallen.

Daarna zijn we getuige van de eerste ontmoeting tussen het jonge paar, afgewisseld met scènes waarbij ze onbevreesd de liefde bedrijven in dezelfde schuur. De montage zorgt voor een chaotisch, maar origineel spel met tijd en ruimte. De spanning veroorzaakt door de achtervolging, de brutale eerlijkheid van de jongeman en de constante sprongen in de tijd, creëeren een film die in een hoog tempo voorbij vliegt.

Regisseur Raynor Arkenbout is bij onze Noorderburen meer bekend als acteur in Goede Tijden, Slechte Tijden en heeft via deze weg opkomend talent Nils Verkooijen kunnen strikken voor de vertolking van zijn hoofdpersonage. Verkooijen zet een overtuigende acteerprestatie neer die deze gedurfde kortfilm mee tot een goed einde brengt.

Een kort romantisch actiedrama, met een vleugje poëzie en vooral veel vertelgoesting. In een wip voorbij en daardoor ook weer snel vergeten.