Event

Studentencompetitie tijdens JEF Jeugdfilmfestival

02/03/2019
Zeven studentenkortfilms maken kans op een prachtig prijzenpakket tijdens het Jeugdfilmfestival van JEF.
28.02.2019 Niels Putman

Deze zaterdag vindt tijdens het JEF Jeugdfilmfestival de Studentenkortfilmcompetitie plaats. Zeven korte films maken kans op een mooi prijzenpakket. In de jury zetelen onder meer regisseurs Anouk Fortunier en Laura Vandewynckel - alle regisseurs tekenen present.

Op het programma staan drie animatiefilms, waaronder twee schattige stop motionfilms. In ‘Mijn Label’ (5') van Janne Janssens (Sint-Lukas) draagt het poppetje Guus een label: hij wordt gepest op school en voelt zich alleen. Tot er op een dag een meisje naast hem komt zitten die hem een geheim toevertrouwt.

Uit dezelfde school toont Thimothée Crabbée zijn ‘Pantin’ (7’), eerder ook al te zien tijdens het Kortfilmfestival Leuven. Daarin wandelt een kind naïef op de loopband van het moderne leven dat hem voedt, opleidt en beschermt. Naarmate het tempo toeneemt opent hij echter zijn ogen.

 


'Pantin' (Thimothée Crabbée)

 

In de RITCS-animatiefilm ‘Dear Son’ (7’, Aagje Vandamme) wordt figuurtje Francis, een nogal afhankelijke man, gedwongen om zelfstandig te zijn door de plotse dood van zijn moeder. Vandamme's animatie speelt een mooi spel met kleur en licht.

De enige andere vertegenwoordigde RITCS-film is ‘Kattekwaad’ (14’) van Jeff Theys. Daarin halen twee puberende vrienden niets lever dan kattenkwaad uit, zeker bij Jean, een oude man uit de buurt. De twee jonge hoofdrolspelers acteren voortreffelijk.

In ‘Ik zie wat jij niet ziet’ (10’, Gert-Jan Verdeyen) liften Bavo en Elias naar huis na hun vakantie. Ze rijden mee met een vader en zijn jonge zoon. De man lijkt echter niet op zijn gemak bij het koppel en al snel begint ook Bavo zich onzeker te voelen.

 


'Pantin' (Thimothée Crabbée)

 

Cinemaximiliaans Angela Alsouliman benadrukt ‘CHEERS!’ (9’) de moeilijkheid in communicatie tussen een koppel afkomstig uit verschillende culturen met uiteenlopende achtergronden.

Met de selectie van Alsoulimans film onderstreept het Jeugdfilmfestival de vrij te interpreteren term 'student': regisseur Angela is bij Cinemaximiliaan aan haar allereerste kortfilm toe, maar is per definitie niet verbonden aan een filmschool.

Tenslotte volgt regisseur Dayo Clinckspoor in zijn kortfilm ‘Gent, 25 mei 2018’ (9') een nacht lang zijn vrienden met een camera. Wat begint als een speelse opname, verandert al snel in een gevaarlijk spel.
 

Jury

In de all-female jury zetelen An Feyfer (VAF-verantwoordelijke Talentonwikkeliing), regisseur Anouk Fortunier (‘Drôle d’oiseau’) en regisseur Laura Vandewynckel (‘Het Paradijs’). Zij beslissen wie er uiteindelijk met het prijzenpakket gaat lopen, geschonken door Tentoo (geldprijs van €500), Camalot (ontlenen van audiovisueel materiaal ter waarde van €5000) en Option Media (een postproductie-pakket).
 

Student Talks

“Wat na het behalen van een diploma in de audiovisuele kunsten?” Diezelfde dag vinden ook de Student Talks plaats; een evenement waarop tal van professionele sprekers op een laagdrempelige manier hun organisatie komen voorstellen en zich openstellen voor vragen. Inschrijven daarvoor kan hier.

De Studentenkortfilmcompetitie wordt vertoond op zaterdag 2 maart om 19u30 in het Zuiderpershuis in Antwerpen. In aanwezigheid van de regisseurs.

Coverfoto © JEF Jeugdfilmfestival
 

Speel mee en win een duoticket voor de Studentenkortfilmcompetitie op het JEF Jeugdfilmfestival, zaterdag 2 maart om 19u30 in het Zuiderpershuis in Antwerpen.