Event

STEEZ Shorts

17/11/2018 tot 18/11/2018
Tijdens het STEEZ Urban Culture Festival in DE Studio vertoont Kortfilm.be zes kortfilms, geheel in het streetstyle-thema.
17.11.2018 Niels Putman

Het Urban Culture Festival belooft live muziek, urban art, streetwear, lekker eten én een compilatie kortfilms die allemaal streetstyle-skate-hip-trendy zijn.

Ergens tussen de 90s Arcade en de Skate Ramp kan je op zaterdag 17 en zondag 18 november ook kortfilms vinden. Zes om precies te zijn, goed voor een dik uur aan schone cinema.

Op de planning onder meer ‘Malaguti Phantom’ (9’) van de Nederlandse videoclipregisseur Sam De Jong. Een doldwaze Hollandse film middenin het marginale motormilieu – alleen al het kleurpalet bezorgt ons vlinders. Wes Anderson voor gabbers, eigenlijk.

Al even Hollands, maar minder doldwaas is de korte documentaire ‘Amor’ (25’) van Isabel Lamberti. In enkele fragmentarische scènes schetst ze het erg herkenbare en arbitraire leven van een groepje kwetsbare tienermeisjes ergens in een buitenwijk in een grote stad van Nederland. Hollandse tienerslang, op het tempo van hun geslenter.

In ‘Goût Bacon’ (13’) gaan Bilal en Adil op zoek naar de meisjes uit hun straat om hun eigen reputatie (na een verwarrende Snapchat-foto) te redden. Deze geestige film werd geschreven na een improvisatieworkshop met een groep jongeren. Het komische duo dat centraal staat in de film werd tijdens de workshop ontdekt; de poëtische taal van Bilal staat in contrast met het soms burleske lichaam van Adil. Een film met een LGBTQ-thema, vorig jaar te zien tijdens Pink Screens in Brussel.

Boi’-regisseur Anthony Nti heeft ondertussen heel wat street credit op zijn naam staan, niet in het minst binnen het videoclipmilieu. Zijn clip ‘Ewa Ja’ (3’) voor SLM is misschien nog wel de tofste tot nu toe.

Een kinky, fetisjistische en extravangte dansexplosie tijdens de viering van de Folsom Street Fair in San Francisco: ‘Folsom Street’ (6') van Aron Kantor is niet zo safe for work, maar je kan er wel Broadway-performer Colin Cunliffe, nightlife promotor Mario Diaz en gender-queer drag queen Grace Towers herkennen. Kantors film is een opgewekt voorbeeld het activisme waartoe de queer gemeenschap in staat is. Hij viert de diversiteit en seksuele vrijheid die de straten van de stad zo vitaal en bijzonder maken.

Als allerlaatste baseert Crystal Moselle zich in haar film ‘That One Day’ (12’) losjes op de realiteit. In een kortfilm die ze maakte voor het modehuis Miu Miu raakt een achtienjarig meisje van Long Island bevriend met een groepje vrouwelijke skateboarders dat zichzelf Skate Kitchen noemt. Moselle heeft ondertussen ook een langspeelfilm af die rond hetzelfde groepje skatende meisjes draait.

De STEEZ Shorts zijn te bewonderen op zaterdag 17 en zondag 18 november in DE Studio in Antwerpen, telkens tussen 14u-17u. Meer info via de website van DE Studio.

Coverfoto © 'Malaguti Phantom' (Sam De Jong)