Event

Shortscreen 2021

16/09/2021
Het edgy kortfilmprogramma tijdens Offscreen. De 10e editie kleurt honderd procent Belgisch.
18.08.2021 Niels Putman

Voor de 10e editie van Shortscreen nodigen Kortfilm.be en Offscreen Film Festival vijf Belgische filmmakers uit.

Shortscreen is het jaarlijkse edgy kortfilmprogramma tijdens Offscreen, mee gecureerd en georganiseerd door Kortfilm.be. Dit jaar presenteren we een honderd procent Belgische selectie van de stempel ongewoon, bizar, verrassend. Een reis doorheen tijd en ruimte.

Het VAF Wildcardwinnende 'Flora' (15') van Mischa Dols opent de avond. Met zijn afstudeerfilm "voegt Dols zich bij een recente trend van LUCA-studenten die de post-ironische internetcultuur trachten te vertalen naar het scherm". Een bevreemdende en humoristische sci-fi trip waarin een groep astronauten zijn achtergebleven op de snikhete planeet Venus. Gevangen tussen de echte wereld en de virtuele zoeken ze troost in het absurde. Bekijk hier een interview met de regisseur.
 


'Flora'

 

Ook 'Onze grond' (18') van Loula Burnus gaat over een queeste: een groep migraten is op zoek naar een nieuwe thuis. De wind is hun kompas en leidt ze steeds verder tot aan de rand van de wereld. Een opmerkelijke, poëtische dansfilm die tijdens Shortscreen in première gaat.

Nog meer dans in 'Tout contre toi' (6') van Mélanie Robert-Tourneur. Midden de nachtelijke brousse speelt een katachtig koppel een sensueel kat-en-muisspel. "De fantasie van Robert-Tourneur is bijzonder wild en geweldadig, haar animatiefilm een perifide en explosieve paringsdans."

In de afstudeerfilm van KASK-alumnus Bas Verbruggen duiken we de auditieve wereld van een verlaten landschap in. 'Environs' (15') toont ons hoe een personage aandachtig luistert naar een donkere toren die zijn omliggende herinneringen absorbeert.

 


'Grand Soleil - Réalité'

 

In Bruno Tondeurs geanimeerde videoclip voor het nummer 'Réalité' (4') van Grand Soleil dreigt een oude gigantische ster te imploderen. Ondertussen dwalen twee reizigers rond in de ruimte, op zoek naar betekenis. Niet ver hier vandaan, in de stoffige woestijn van een vergeten planeet, ligt een verborgen monument: een poort naar een andere dimensie.

In aanwezigheid van regisseurs Loula Burnus, Mélanie Robert-Tourneur, Bas Verbruggen & Bruno Tondeur. Na de vertoning volgt een korte Q&A met de filmmakers.

Shortscreen vindt plaats op donderdag 16 september om 19u in Cinema Nova, Brussel.
Een ticket kost €6.

 

Speel mee en win een duoticket voor Shortscreen op donderdag 16 september om 19u in Cinema Nova (Brussel).