Event

Shortscreen 2018

19/03/2018 tot 22/03/2018
Een reeks 'edgy' en verrassende kortfilms. Voor het eerst op drie verschillende locaties!
23.02.2018 Niels Putman

Voor de achtste keer slaan Offscreen en Kortfilm.be de handen in elkaar voor een gewaagde avond Shortscreen: een reeks kortfilms in het aura van het festival, dus edgy, bizar, verrassend. Voor het eerst ook in drievoud: het kortfilmprogramma wordt niet alleen in Brussel (21 maart), maar ook in Antwerpen (22 maart) en in Luik vertoond (19 maart).

Daarom pakken we uit met een uitzonderlijk straffe reeks korte films. Zo is er het geweldige 'The Burden' [lees hier onze volledige bespreking]: een Zweedse geanimeerde musical vol kwelende vissen en apen met 9-to-5 bureaujobs. Dit korte meesterwerk vol existentiële angst en verveling tourde al langs Toronto, Cannes en Annecy en werd begin dit jaar uitgeroepen tot 'Short of the Year 2017' door Short Film Conference - een netwerk van festivalprogrammatoren van over de hele wereld. Een niet te missen pareltje.


'The Burden' (Niki Lindroth von Bahr) - ★★★★

 

De Franse regisseur ann Gonzalez ('Les rencontres d’après-midi') werkt momenteel zijn tweede langspeelfilm af. Tijdens Shortscreen vertonen we zijn recentste kortfilm, goed voor de Queer Palm in Cannes vorig jaar. Gonzalez serveert met 'Les Îles' een minutieus geënsceneerde film over verlangen, vlees en liefde tussen personages die bezweert lijken door een vreemd, extatisch Lynchiaans magnetisme. Een clash tussen 70’s soft porn en cheesy jarenvijftigfilms. Om vingers (en meer) bij af te likken.

Uit eigen land komt Sint-Lukas student Nelson Polfliet zijn tweedejaarsfilm voorstellen, waarin een jonge cheerleader het moeilijk heeft met afscheid nemen van haar overleden moeder. Ze blijft daarom post mortem voor haar zorgen: 'Stacey and the Alien' is een absurd rouwproces met een gevoelig staartje en een zéér aanstekelijke eighties soundtrack.

 


'Les Îles' (Yann Gonzalez) - ★★★★

 

De Ierse Amerikaan David OReilly, co-scenarist van onder meer South Park en Adventure Time, bracht in 2017 'Everything' op de markt: een videogame waarvan de trailer/kortfilm het eerste interactieve filmpje was dat kans maakte op een Oscar. In OReilly’s video is alles wat je ziet, tegelijk iets wat je kan verworden: van de dieren tot de planten tot de melkwegstelsels en nog ver daarbuiten. Het resultaat is een filosofisch computerspel, deinend op de mijmerende stem van wijlen filosoof Alan Watts.

In Brussel (21/3) & Luik (19/3) sluiten we de avond af met de nieuwe kortfilm van de Waalse regisseur Christophe Mavroudis. Achter de flamboyante Commedia dell’arte-maskers van Tom gaat niet enkel een misvormd gelaat schuil, maar ook een duister geheim dat pas decennia later aan het licht zal komen. 'Caducea' is een prachtig gefotografeerd en sfeervol Gothisch sprookje.

In Antwerpen (22/3) eindigen we Shortscreen met een film van onze Noorderburen. In het Nederlandse 'Botanica'f [lees hier onze volledige bespreking] probeert een jong koppel wanhopig een kind te krijgen. Regisseur Noël Loozen levert echter een cynische tragedie in een hedendaagse Tuin van Eden af, vol tristesse en dubbele bodems. Genomineerd voor een Gouden Kalf en vorig jaar nog te zien op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven.

Agenda:

- Op maandag 19 maart om 19u in Le Hangar in Luik. Info & tickets via deze link. RSVP hier.

- Op woensdag 21 maart om 19uin Cinema Nova in Brussel. Info & tickets via deze link. Kortfim.be geeft voor deze avond bovendien 10 duotickets weg. Interesse? Mailen naar info@kortfilm.be! RSVP hier.

- Op donderdag 22 maart om 20u in DEStudio in Antwerpen. Info & tickets via deze link. RSVP hier.

 

Coverfoto © 'Everything' (David O'Reilly)