Festival

SHHH

03/09/2021 tot 12/09/2021
Nooit eerder vertoond: analoge 35mm-(kort)films met live muziek op het strand van Oostende.
28.08.2021 Niels Putman

In het weekend van 3—5 en 10—12 september vindt in Oostende voor de derde keer het stille filmfestival SHHH plaats, het enige festival ter wereld dat zijn liefde verklaart aan stille film én aan de zee.

Een kleine greep uit het aanbod: een retrospectieve van de analoge films van Marcel Broodthaers, met aandacht voor zelden vertoond werk en dat in aanwezigheid van zijn weduwe Maria Gilissen; een tentoonstellingsparcours langs een bunker, een schip, een strandcabine en andere plekken, op het raakvlak van film en beeldende kunst, met werk van onder meer Turner Prize-winnaar Simon Starling (tot 12.09); een openbare strandvertoning met live muziek, van de legendarische 35mm documentaire 'Nanook of the North' van Robert Flaherty en van 'La Belle Dame sans Merci' van Germaine Dulac, een film die 100 jaar geleden al voor opschudding zorgde in Oostende.

De meeste films worden in hun analoge vorm (35mm of 16mm) vertoond, zelfs op het strand. Van de zes programma's in het eerste weekend, zijn er vier kortfilmprogramma's (waarvan drie volledig in 16mm). SHHH is bovendien allesbehalve ‘stil’: de helft van de vertoningen wordt begeleid door live muziek, speciaal voor dit festival gecomponeerd door Hilde Nash en Maud Nelissen.

Centraal in deze derde editie staat Jacques Ledoux, bezieler van de Brusselse CINEMATEKen één van de belangrijkste figuren voor film in het na-oorlogse België. 'Nanook of the North' was overigens één van de eerste films die Jacques Ledoux conserveerde. Hij had de film immers aangetroffen in het klooster waar hij onderdook, nadat hij tijdens de oorlog ontsnapt was uit de trein die hem naar een kamp moest brengen. Eric de Kuyper zal voorafgaand aan de film dieper ingaan op het leven van Jacques Ledoux, en op diens betekenis voor het Belgische filmlandschap.

Er is ook een groepstentoonstelling en filmprogramma rond EXPRMNTL, het wereldberoemde festival voor experimentele film dat Ledoux in de wintermaanden organiseerde in Knokke, onder meer met werk van Marcel Broodthaers, Tony Conrad, Philippe Van Snick, Paul Sharits, Boris Lehman en Eric Andersen.

 


'Zebra' (Louis Hock), deel van het Exprmntl-programma.

 

Verder krijgen we een inkijk in het werk van de Oostenrijkse experimentele filmmaakster Antoinette Zwirchmayr en andere cineasten die haar inspireren. Er zijn ook twee stille films te zien van de Finse Juho Kuosmanen die dit jaar de Grand Prix kreeg in Cannes. In de stad zijn er op verschillende locaties installaties te ontdekken van Simon Starling, Erien Withouck en Antoinette Zwirchmayr. Kinderen kunnen een workshop analoge film volgen in Mu.ZEE.

Individuele voorstellingen kosten €10 of €7 met korting. Een pas voor alle evenementen kost €35 of €25 met korting. Voor wie enkel het tentoonstellingsparcours wil bezoeken is de toegangsprijs €10 of €7. Dagpassen en losse tickets kan je bestellen via Wicket, of zijn op de dag zelf aan de kassa in KAAP te verkrijgen. Het volledige programma kan je hier raadplegen.

SHHH is een initiatief van Monokino en Cinea, in samenwerking met KAAP en Mu.ZEE. SHHH vindt plaats met de steun van Vlaamse Gemeenschap, Vlaams Audiovisueel Fonds, deBuren, Pleasure Island, Österreichisches Kulturforum. Met dank aan het Vlaams Instituut voor de Zee, Kadist Art Foundation, CINEMATEK, Eye Filmmuseum, Light Cone, Sixpackfilm, de kunstenaars, de vrijwilligers en alle medewerkers.

Persbericht © SHHH
Coverfoto © 'Autocylopyrocycloborros' (Simon Starling, courtesy of the artist, Kadist Collection)