Festival

PinX 2022

02/02/2022 tot 06/02/2022
De negende editie van het Gentse LGBTQIA+-filmfestival.

Tags

25.01.2022 Niels Putman

Het gezellige Gentse LGBTQIA+-filmfestival PinX is terug van niet helemaal maar toch een beetje weggeweest. Van 2 tot en met 6 februari worden in Sphinx Cinema 22 films vertoond: elf langspelers, telkens voorafgegaan door een kortfilm.

De negende editie blijft trouw aan de gekende structuur. De queer kortfilms —een eclectische verzameling stijlen, genres en thematieken— leiden de langspeelfilms in, soms, maar niet per definitie, aan de hand van een inhoudelijke of vormelijke link.

Zo is er kort werk uit onder meer Canada (de migratiedocumentaire ‘Faraway’), Slovenië (het energieke en feministische ‘Sisters’), Frankrijk (het geanimeerde meesterwerkje 'Genius Loci'), Oostenrijk (expliciete dansporno in 'Progressive Touch'), Zuid-Afrika (de pulserende en poëtische film ‘Heaven Reaches Down To Earth’ van Tebogo Malebogo) en Argentinië (een portret van een drag queen en haar gemeenschap opgebouwd de hand van VHS-archiefbeelden in 'Playback').

 


'Heaven Reaches Down To Earth' (Tebogo Malebogo)

 

Daarnaast staan er ook drie Belgische kortfilms gepland: ‘High Jump’ van Lennert Madou, ‘Chorus’ van Line Pillet en Heleen Declercq en ‘At Night We Fly’ van Gert-Jan Verdeyen. De Belgische filmmakers zijn ook aanwezig voor een uitleidend gesprek.

Het volledige programma kan je hier raadplegen. PinX 2022 vindt plaats in Sphinx Cinema van woensdag 2 tot en met zondag 6 februari.

Coverfoto © PinX 2022 (La Luna)